DSP Neamț a primit 764.000 de pastile cu iod

În cursul zilei de 24 martie, Direcția de Sănătate Publică Neamt a primit 764.000 de comprimate de iodură de potasiu. 

Distributia catre populatie va fi facuta conform unei proceduri care va fi comunicata ulterior. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Nu recomandăm populației să achiziționeze comprimate de iodură de potasiu pentru uz profilactic și nici să facă  stocuri deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorității centrale de sănătate publică și în  concentrația stabilită de aceasta. 

Administrarea iodurii de potasiu va fi introdusă în cadrul măsurilor de răspuns timpuriu stabilite de către  autoritățile competente.  

Iodura de potasiu se administreaza numai în cazuri de accidente nucleare şi, DOAR si CAND se anunţă de către  autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii. 

NU LUAŢI COMPRIMATELE PE CONT PROPRIU! 

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. 

Comprimatele cu iod sunt destinate utilizării de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul  eliberării de iod radioactiv în aer sau în urma unui accident nuclear.  

Administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore. 

Administrarea de iodură de potasiu nu trebuie considerată tratament împotriva radiațiilor ionizante întrucât nu  are efect decât în cazul emisiilor cu iod radioactiv care trebuie confirmat prin măsurători dozimetrice; iodura  de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație sau contaminare cu alte substanțe radioactive. 

Absorbţia de iod radioactiv la nivelul glandei tiroide poate fi blocată prin administrarea imediată a unei doze mari  de iodură de potasiu. Astfel, glanda tiroidă absoarbe o cantitate suficientă de iod şi iodul radioactiv nu mai este  absorbit. Riscul de cancer al glandei tiroide în cazul expunerii la radiaţii cu iod radioactiv este mai mare în cazul  persoanelor tinere decât în cazul persoanelor mai în vârstă. 

Fătul începând cu săptămâna a 12-a, nou-născuţii şi copiii reprezintă categoriile cele mai sensibile, deoarece  glanda tiroidă la indivizii tineri este încă în faza de creştere. 

Nu este necesară administrarea de comprimate cu iod persoanelor cu vârsta peste de 40 de ani, întrucât la  această grupă de vârstă nu s-a înregistrat creşterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv.

PUBLICITATE