DSP Neamț – 7 motive esenţiale pentru care trebuie să ne vaccinăm


În perioada ianuarie-august 2016 în România au fost confirmate 762 cazuri de rujeolă în 23 de judeţe. Au fost raportate 3 decese prin rujeolă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Majoritatea cazurilor reprezintă focare de comunităţi cu acoperiri vaccinale suboptimale. Familii din aceste comunităţi călătoresc în mod repetat în afara ţării şi migreză alternativ între judeţe învecinate; o parte din acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, alta parte însă datorită deplasărilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare.

În judeţul Neamţ, în anul 2016, au fost înregistrate până în prezent 3 cazuri de rujeolă.

Descoperirea şi utilizarea vaccinurilor a constituit unul dintre cele mai mari progrese în lupta cu bolile infecţioase, vaccinarea realizând o protecţie similară cu cea determinată de boala naturală dar fără suferinţă şi riscul complicaţiilor.

Imunizarea împotriva bolilor infecto-contagioase a salvat mai multe vieţi decât orice altă intervenţie de sănătate publică în afara aprovizionării cu apă potabilă.

Vaccinarea (imunizarea) a realizat eradicarea variolei, aducerea sub control a poliomielitei, difteriei, tusei convulsive, rujeolei, reducerea drastică a numărului de cazuri de tetanos, prevenirea cancerului hepatic (prin vaccinul antihepatită B).

Vaccinarea se adresează în primul rând grupelor de vârstă receptive, colectivităţilor, unor categorii profesionale de persoane cu risc deosebit de îmbolnăvire.

Vaccinarea protejează copiii împotriva mai multor boli grave (rujeolă-pojar, poliomielită, tetanos, difterie, tuse convulsivă, hepatită virală B) şi previne apariţia malformaţiilor congenitale la descendenţi (vaccinul antirubeolic).

7 motive esenţiale pentru care trebuie să ne vaccinăm

  1.  Vaccinarea salvează vieţi.
  2.  Vaccinarea este un drept fundamental şi o componentă strategică a programelor de reducere a sărăciei.
  3.  Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezintă încă un risc.
  4.  Bolile pot fi controlate şi eliminate.
  5.  Vaccinarea este cost-eficientă.
  6.  Copiii depind de sistemele de sănătate pentru a li se asigura vaccinarea sigură, eficace şi ieftină.
  7.  Fiecare copil trebuie vaccinat.

Comunicat DSP Neamț

D.M.B.
PUBLICITATE