Mai multe drumuri județene din județul Neamț sunt blocate în această dimineață din cauza condițiilor meteo, anunță Poliția Neamț
Potrivit informării IPJ Neamț, drumurile blocate erau:
- DJ 207 Valea Ursului-Roman,
- DJ 208 G Stefan cel Mare-Dragomiresti,
- DJ 155I Siliștea Moldoveni,
- DJ 155G Bodesti-Corni,
- DJ 157 Dochia Climesti Faurei,
- DJ 158 Brosteni Bahna,
- DJ 156 A Roznov Girov
Actualizare: „Se circula pe o banda DJ 208G Ștefan cel mare- Dragomirești si DJ 156A Roznov Girov”
La nivel național, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul este restricționat pe prima bandă a DN 1 pe sensul București – Ploiești, la kilometrul 27+100 de metri, în zona localității Snagov, județul Ilfov, după ce un autotren a lovit o conductă de gaze și a rămas imobilizat pe carosabil. A fost oprită alimentarea cu gaze, nefiind pericol de explozie. Se estimează reluarea circulației în condiții normale după ora 08.00.
Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București-Ploiești, se circulă pe un carosabil umed, pe alocuri fiind semnalate precipitații sub formă de ploaie, cu vizibilitate este bună.
La nivelul țării, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, circulându-se în condiții de iarnă, în zona montană a județelor Arad, Bacău, Botoșani, Covasna, Iași, Neamț, Prahova și Vaslui.
Din cauza zăpezii depuse pe carosabil, sunt impuse mai multe restricții de trafic, astfel:
– DN 28A Pașcani – Moțca, județul Iași – circulație închisă;
– DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, în zona localității Câineni, județul Vâlcea – căderi de pietre de pe versanți – trafic alternativ, pe un sens;
– DN 29, între localitățile Botoșani și Manoleasa, județul Botoșani – trafic restricționat pentru autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone;
– DN 13B, între localitățile Praid și Joseni, județul Harghita – trafic restricționat pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone;
– DN 2, între localitățile Suceava și Siret, județul Suceava – trafic restricționat pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone.
Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Mangalia.
Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu multă prudenţă, să păstreze o distanţa corespunzătoare între vehicule, să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare sau a benzii, înainte de a porni în călătorie să se intereseze cu privire la starea părții carosabile, să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă și să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei când rulează pe un carosabil umed sau alunecos.
În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț transmit următoarele recomandări:
– Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.
– Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
– Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
– Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curătați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare!
– În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile (sub formă de lapoviţă sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
– Nu folosiţi telefonul fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv!
– Pentru pietoni recomandăm să sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.
Totodată, înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic .