Dragoș Chitic s-a întâlnit cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România


athitecti-3475Duminică, 12 iunie, primarul Dragoș Chitic s-a întâlnit la sediul primăriei cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România, arhitecți din Neamț, Bacău, Republica Moldova și Ucraina. Întâlnirea a avut loc în cadrul Forumului zonal de arhitectură și urbanism – Moldova Reper 2030.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

          La întâlnire au participat 10 arhitecți din Cernăuți reprezentați de Președintele Uniunii Naționale a Arhitecților din Ucraina, regiunea Cernăuți – Iaroslav Boiko, 15 arhitecți din Republica Moldova reprezentați de Președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova – Iurie Povar, arhitecți din Neamț și Bacău reprezentați de Președintele filialei Bacău a Ordinului Arhitecților – Liliana Pârvu și Vicepreședintele Ordinului Arhitecților – Rudolf Gräf.

athitecti-3506          Această a doua ediție a Forumului zonal de arhitectură și urbanism este dedicată continuării dezbaterilor referitoare la perspectivele posibile pe temen mediu ale dezvoltării teritoriului Moldovei, iar demersul organizării acestui forum este încă un pas în declanșarea unei emulații comune care să genereze și să pună în practică un contract social între arhitecți, politicieni, tehnicieni, constructori și cetățeni, printr-un tip de atitudine și acțiune „smart” care poate face în scurt timp din zona estică a Europei un spațiu dezvoltat armonios cu o înaltă calitate a vieții.

„Concret, scopul acestui forum îl reprezintă realizarea unui schimb de experiență între arhitecții athitecti-3496din zona Moldovei pentru a identifica problemele comune ale localităților din regiune și a găsi soluții pentru rezolvarea acestora. Pe cale de consecință un al doilea scop îl reprezintă dezvoltarea relației cu administrațiile locale pentru a putea pune în aplicare aceste soluții. Ne dorim ca între arhitecți și primarii orașelor să existe un parteneriat și tocmai de aceea ne-am și întâlnit astăzi, să dezvoltăm acest parteneriat” a declarat arh. Constantin Amâiei.

„Vreau să menționez că aceste întâlniri au fost mult facilitate și de relațiile de înfrățire pe care Piatra-Neamț le are cu orașele Orhei din Republica Moldova și Hliboca din Ucraina și relațiile de prietenie cu Chișinău a declarat Președintele filialei Bacău a Ordinului Arhitecților, Liliana Pârvu.

athitecti-3537          Președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, dl. Iurie Povar s-a declarat impresionat de schimbările în bine din ultima vreme din Piatra-Neamț. Bravo autorităților publice locale și succes în acest mandat; vă doresc să puteți pune în aplicare toate proiectele pe care vi le-ați propus.”

           „Delegația din Cernăuți este pentru prima dată la Piatra-Neamț, însă din discuțiile avute și filmele de prezentare am înțeles că orașul se dezvoltă rapid și armonios. Aveți un patrimoniu cultural foarte bogat, pe care îl prețuiți și vă felicit că îl puneți în valoare prin evenimentele pe care le organizați aici a declarat Președintele Uniunii Naționale a Arhitecților din Ucraina – regiunea Cernăuți, Iaroslav Boiko.

Experiența pe care o am în administrația publică m-a făcut să înțeleg cât de importantă este comunicarea cu diversele categorii socio-profesionale și știu că este vitală o relație cât mai strânsă cu cei din profesia pe care o reprezentați. Suntem o primărie deschisă către comunicare și care știe că deciziile importante trebuie luate împreună cu cetățenii și cu specialiștii. Tocmai de aceea ne-am propus ca proiectele urbanistice pe care dorim să le derulăm în următorii patru ani, să fie realizate în urma unor concursuri de arhitectură, astfel încât să fie puse în aplicare soluțiile cele mai bune. Dacă în perioada 2007-2014 Piatra-Neamț a atras peste 60 de milioane din fonduri europene, în următorii patru ani ne-am propus să atragem peste 100 de milioane în proiecte precum dezvotarea transportului ecologic prin extinderea liniilor de troleibuz și achiziționarea de mijloace de transport moderne, realizarea a încă două platforme peste pârâul Cuiejdi, extinderea pietonalului de la Curtea Domnească, realizarea a 18 km de piste pentru bicicliști, reabilitarea termică a blocurilor, modernizarea și extinderea iluminatului public, realizarea unui sistem de monitorizare video cu peste 100 de camere de luat vederi. a declarat primarul Dragoș Chitic.

          „Despre Piatra-Neamț vreau să spun două lucruri: proiectat în anii ’60-’70 de către marele arhitect Constantin Iosub, fiind un oraș de referință la acea vreme în România (și care vrem să rămână așa în continuare) și să îl citez pe Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române – academicianul Răzvan Theodorescu care spunea zilele trecute că Piatra-Neamț este cel mai frumos oraș din Moldova a mai adăugat arh. Constantin Amâiei.

Întâlnirea de la Piatra-Neamț a continuat cu vizitarea principalelor obiective din municipiul Piatra-Neamț și s-a încheiat cu o reuniune de lucru.

PUBLICITATE