Dr. Daniela Burghelea, medic primar boli infecțioase Piatra-Neamț: „Mulți pacienți ajung la noi în fază avansată a Hepatitei C”

Dr. Daniela Burghelea, medic primar boli infecțioase Piatra-Neamț: „Mulți pacienți ajung la noi în fază avansată a Hepatitei C. Trebuie să ne gândim si la protecția celor din jurul nostru!

Lipsa masivă de informație si cunoaștere a cauzelor si efectelor bolii stă la baza prevalentei mari a infectării cu virusul hepatic de tip C este ideea principală desprinsă in urma emisiunii de ieri, 26 septembrie, cu tema “Neamț știe de Hepatita C”, prima dintr-o serie de dezbateri interactive cu această temă care vor avea loc la TVR Iași în perioada următoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Invitații moderatorului Claudia Dănăilă au fost dr. Daniela Burghelea, medic primar boli infecțioase Spitalul Județean Neamt, prof. dr. Carmen Dorobăț și dr. Răzvan Miftode, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Dr. Daniela Burghelea, reputat specialist în boli infecțioase din județul Neamt, a făcut, în cadrul emisiunii, câteva precizări foarte importante pentru pacienți:

Statistica spune că județul Neamt se află pe un nedorit loc I în România în ceea ce privește prevalența hepatitei C, încerc să explic acest lucru cu nivelul socio-economic precar din zonele rurale în special, adresabilitatea și accesibilitatea greoaie la medicii de familie sau ignoranța.

Dacă ne referim la zonele urbane, foarte multe persoane sunt plecate la lucru în străinătate, viața trepidantă le împiedică să-și facă teste uzuale, ignora o astenie, o lipsă de poftă de mâncare, o durere musculară, o durere în abdomen, regiunea ficatului, sau alte simptome care sunt trecute cu vederea.

Alte cauze sunt, poate, accesul destul de facil al tineretului la cabinetele unde se fac tatuaje, piercing, fără să aibă o educație la o disciplină de utilizare a dezinfecției și a instrumentelor sterile, contactul sexual neprotejat, viața sexuală dezorganizată a tineretului etc.

În momentul în care pacientul este testat cu recomandarea de la medicul de familie sau își face singur niște investigații, întrucât are niște simptome nespecifice, o stare de oboseală cronică, un pururit cutanat, niște erupții cutanate pe care dermatologul nu le poate identifica, își face o ecografie în care i se spune că ficatul este modificat, are niște analize de bază în care observă că transaminazele sunt crescute, atunci cere medicului de familie determinarea anticorpilor anti HCV.

Dacă sunt diagnosticați, sunt trimiși la medicul infecționist sau la gastro-enterolog și aici facem evaluarea completă. Fiecare caz are un anumit stadiu, și atunci pacientul este investigat detaliat și se decide trimiterea spre clinicile de specialitate.

În condițiile actuale, în care se tratează inclusiv fibroza F1 si F2, pacientul cu anticorpi HCV prezenți, referindu-ne la Hepatita C, este direct trimis la clinicile de boli infecțioase, fără a mai fi nevoit să-si facă viremiile sau stadializarea fibrozei, care erau cerute anterior în spitalele județene, pentru evaluare și dosar la Spitalul de Boli Infecțioase Iași și, acum, Bacău și Galați.

Destul de mulți pacienți ajung la noi în fază avansată a bolii și o mare parte în faza de evoluție cronică. Profilactic, în ultimul timp sunt multe persoane care își fac analize pentru a-și evalua starea de sănătate, dar cei mai mulți sunt în faza asimptomatică sau cu simptome ușoare, care sunt trecute cu vederea.

Lipsa de timp, activitatea cotidiană îi împiedică să ajungă la medic, iar în momentul în care își fac analizele și au transaminazele crescute deja e un semn de întrebare ca boala evoluează de mai mult timp și atunci obligatoriu trebuie căutată și posibila cauză de infectare cu virus C și făcută această analiză care se numește <anticorpi anti-HCV>.

Trebuie sa ne gândim și la protecția celor din jurul nostru. Un membru al familiei care este infectat cu virus hepatitic C poate fi un pericol pentru ceilalți, trebuie sa meargă să se trateze.

Neamț știe de Hepatita C” va fi subiectul unei dezbateri de asemenea interactive transmise live pe Facebook marți, 2 Octombrie 2018, la ora 15.00, pe pagina “Știi de Hepatita C”.

La nivel național, judetul Neamț are prevalenta cea mai ridicată în cazul virusului hepatic de tip C.

Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate
PUBLICITATE