În ultima perioadă, cazurile de înșelăciuni online au cunoscut o creștere semnificativă, iar Poliția Neamț atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorător.
Două cazuri recente au avut ca victime două femei din Piatra-Neamț și Roman.
Primul caz implică o femeie de 30 de ani din Piatra-Neamț, care a fost păcălită să plătească 300 de lei pentru haine de bebeluși pe care nu le-a primit niciodată.
Femeia a comandat produsele de la o persoană pe care a cunoscut-o printr-o aplicație de socializare, dar nu a primit niciodată coletul.
„În data de 17 octombrie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost sesizați, de către o femeie în vârstă de 30 de ani, din Piatra-Neamț, cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, la data de 20 august a.c., persoana vătămată, ar fi comandat de la o persoană pe care o cunoscuse prin intermediul unei aplicații de socializare, îmbrăcăminte pentru bebeluși, în valoare de 300 de lei, efectuând plata în contul beneficiarului, urmând ca persoana respectivă să-i trimită produsele prin curier, fapt care nu ar mai fi avut loc.” – a transmis Poliția Neamț
În cel de-al doilea caz, o femeie de 34 de ani din Roman a fost înșelată în urma unei achiziții online de bijuterii din argint în valoare de 350 de lei. Produsele primite nu corespundeau descrierii din anunț, iar vânzătorul nu a putut fi contactat ulterior.
„La data de 17 octombrie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie în vârstă de 34 de ani, din aceeași localitate, cu privire la faptul că persoane necunoscute au înșelat-o.
Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în data de 14 octombrie, persoana vătămată ar fi găsit pe o platformă de vânzare produse, un anunț cu privire la vânzarea mai multor bijuterii din argint, la prețul de 350 de lei.
Aceasta ar fi contactat vânzătorul pentru a le cumpăra, iar la primirea coletului, ar fi constatat faptul că bunurile primite nu corespund descrierii celor din anunț.” – au mai spus reprezentanții Poliției Neamț
În ambele cauze, polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune.
Pentru a preveni infracțiunile de înșelăciune polițiștii vă adresează câteva recomandări:
Înainte de a cumpăra produse sau servicii on-line, de la persoane necunoscute, verificați-le autenticitatea. Puteți căuta recenzii sau feed-back despre vânzător sau persoana în cauză, în special în comunități on-line sau pe site-uri specializate.
Asigurați-vă că citiți cu atenție detaliile anunțurilor și descrierile produselor. Comparați prețurile, deoarece prețurile prea bune pentru a fi adevărate și informațiile vagi pot fi semne de înșelăciune.
Înainte de a face o tranzacție, comunicați în detaliu cu vânzătorul. Adresați întrebări specifice și solicitați imagini sau detalii suplimentare pentru a vă asigura că produsul corespunde descrierii.
Solicitați întotdeauna o factură sau chitanță pentru orice tranzacție și păstrați-le.
Dacă deveniți victima unei înșelăciuni, anunțați poliția și platforma de pe care ați achiziționat produsele.
În general, atunci când faceți cumpărături on-line sau întâlniți persoane necunoscute prin intermediul aplicațiilor de socializare, este important să fiți precauți și să adunați cât mai multe informații, înainte de a face orice tranzacție sau angajament financiar.