Dosare penale și multe nereguli după dezastrul ecologic de la Tașca

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, alături de reprezentanți ai IPJ, ISU, APM și DSVSA Neamț au participat, astăzi, la o conferință de presă pentru a oferi lămuriri în ceea ce privește accidentul ecologic produs la fabrica de ciment din Tașca în urma căruia s-a înregistrat o poluare cu amoniac pe pârâul Bicaz. (vezi articolul AICI)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit prefectului George Lazăr, ce s-a întâmplat la fabrica de ciment a fost un accident ecologic (în care aproape 5.5 tone de amoniac au fost deversate ca reziduuri în Bicaz) care ar fi putut fi evitat dacă fabrica de ciment și-ar fi luat toate măsurile pentru a preîntâmpina astfel de incidente.

Mai multe comisii de control ale Gărzii de Mediu, APM Neamț, IPJ Neamț, ISU Neamț au efectuat cercetări la fața locului, iar ancheta continuă, fiind mai multe dosare penale deschise.

Comandantul Poliției Neamț a transmis că în urma unor sesizări din oficiu, care vizează poluarea din interiorul fabricii de ciment, infracțiunea de infectarea apei, evacuare de substanțe periculoase, evacuare de substanțe care pot afecta caracteristicile apei și pot genera pericole asupra sănătății persoanelor, animalelor și fondului psicicol, s-a deschis un dosar penal. Totodată, un dosar penal a fost întocmit și pentru comercializare produse alterate și falsificare sau substituire de alimente la Păstrăvăria „Cheița”.

O altă problemă semnalată de prefect a fost că Garda de Mediu Neamț nu a întocmit o sesizare către IPJ Neamț sau Parchet pe această speță, poliția autosesizându-se.

Denotă o lipsă de profesionalism și de implicare a domnului director al Gărzii de Mediu Neamț, deoarece vorbim despre o situație în care sănătatea publică putea fi grav afectată.” – a spus prefectul George Lazăr.

În ceea ce privește riscul afectării captării de la Vaduri care alimentează municipiul Piatra-Neamț cu apă potabilă, autoritățile au precizat că nu există niciun risc pentru populație, măsurătorile făcute de ApaServ arătând că apa este în parametrii normali.

Mai multe detalii, în conferința de presă de mai jos:

PUBLICITATE