Dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în accidentul din Neamț

Poliţiştii din Neamţ au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în accidentul din Neamț, din localitatea Viişoara, în urma căruia nouă persoane au decedat, iar alta a fost rănită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Microbuzul, în care se aflau zece bărbaţi cu vârste între 17 şi 45, se deplasa pe drumul naţional DN 15, pe Podul de la Vaduri, iar la un moment dat, după ce una dintre roţi s-a desprins, acesta a căzut de pe pod, în canalul de aducţiune.

Maşina era înregistrată ca autoutilitară cu șase locuri şi nu ca mijloc de transport persoane. Autoutilitara este proprietatea conducătorului auto şi are inspecţia tehnica periodică valabilă până la data de 23.08.2018.

În urma examinării acesteia s-a constatat că, dintre cele 6 locuri pe scaune, autoutilitara avea montate doar 3 scaune omologate în partea din faţă, iar în spaţiul destinat transportului de marfă, erau transportate, atât bagaje, cât şi 7 pasageri, pe bănci din lemn, improvizate.

Șeful ITM Neamţ, Ioan Popescu, a declarat că cei nouă bărbaţi decedaţi şi tânărul care a supravieţuit după ce microbuzul în care se aflau a căzut în râul Bistriţa lucrau la Arad pentru o firmă din Cugir – judeţul Alba, care executa lucrări de plantare de puieţi.

Din punct de vedere al relaţiilor de muncă lucrurile sunt foarte clare: lucrau fără forme legale. Din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă, lucrurile sunt un pic mai complicate. De ce? Pentru că transportul acestor persoane nu a fost asigurat de firma asta de la Alba, ci a fost transport în nume personal, al victimelor”, a afirmat Ioan Popescu, potrivit Agerpres.

El a mai spus că ancheta reprezentanţilor ITM Neamţ continuă cu sprijinul inspectorilor de muncă din Arad şi Alba.

Vezi și ANIMAȚIE GRAFICĂ. Vezi cum s-a produs accidentul din Neamț, în care au murit 9 oameni

Comunicatul IPJ Neamț:

În noaptea de 04 spre 05 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident, pe raza localității Vaduri, în care a fost implicată o autoutilitară, ce transporta mai multe persoane.

Imediat după sesizare, la fața locului s-a deplasat cel mai apropiat echipaj de poliție, din cadrul Secției de Poliție Rurală Gârcina, aflat în serviciul de patrulare, după care au mai intervenit alte patru echipaje de poliție rutieră.

Din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 25 de ani, din Săvinești în timp ce conducea o autoutilitară pe DN15, din direcția de mers Bicaz-Piatra Neamț, în localitatea Vaduri, înainte de podul ce traversează canalul râului Bistrița, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare.  Astfel, autoutilitara a pătruns pe sensul opus de mers, a părăsit partea carosabilă și a plonjat în albia râului. În urma accidentului autoutilitara s-a scufundat, fiind scoasă de echipajele ISU Neamț, după activarea planului roșu de intervenție.

După scoaterea autoutilitarei din apă au fost identificate în interior 7 persoane decedate, respectiv  bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani, din Săvinești, Podoleni, Făurei, Bârgăuani și Deleni, jud. Iași.

Un singur tânăr, din cele 10 persoane aflate în autoutilitară, a reușit să se salveze, acesta fiind pasager pe locul din dreapta față al vehiculului. Tânărul de 22 de ani din Podoleni a fost preluat, imediat, de un echipaj SMURD si transportat la Spitalul Județean Piatra Neamt, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Căutările în albia râului Bistrița au continuat, în această dimineață fiind recuperate corpurile altor doi tineri de 17 și 26 de ani, care fuseseră pasageri în autoutilitară.

Din cercetările preliminare a rezultat că accidentul s-ar fi putut produce ca urmare a unei defecțiuni la roata stânga spate, aceasta desprinzându-se de autovehicul în momentele premergătoare accidentului. Autoutilitara este proprietatea conducătorului auto și are inspecția tehnica periodica(ITP) valabilă până în luna august 2018, fiind prezentată Registrului Auto Român pentru a se efectua constatarea tehnică. 

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporala din culpă, cercetările fiind în desfășurare sub supraveghere procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț.  Totodată cercetările sunt continuate împreună cu ITM Neamț pentru a se stabilii împrejurările și legalitatea efectuării transportului.

Vezi și Conferință de presă la Prefectură pe tema accidentului cu nouă morți din Neamț

Vezi și Accidentul cu nouă morți din Neamț, suprins de o cameră de supraveghere

Vezi și Mărturia singurului supraviețuitor al accidentului tragic din Neamț, soldat cu nouă morți

Vezi și Bilanț cutremurător: 9 morți în accidentul din Neamț. Vezi ultimele date despre victime

Vezi și Cel mai groaznic accident din ultimii ani în județul Neamț. Cel puțin 7 persoane au murit (Cod ROȘU)

PUBLICITATE