Dosar celebru de evaziune, în Neamţ. Un proces care ar putea fi considerat al deceniului

Un articol recent postat de ziarulevenimentul.ro, dezvăluie un proces la Tribunalul Neamţ care ar putea fi considerat măcar al deceniului, nu neaparat al secolului, că până la finalul veacului sunt şanse să apară altele şi mai “bubuitoare”. Este celebru pentru că implică nume grele ale economiei nemţene şi chiar naţionale. Şi pentru că este cel mai important proces economic din judeţ, cele mai cunoscute gazete locale (tipărite sau online) nu îl pomenesc niciodată, nici măcar când apar condamnări definitive. Faptul că aceste gazete sunt deţinute sau au ca “partener de afaceri” măcar una din firmele implicate este o simplă coincidenţă, desigur!

Este vorba despre Dosarul Părpăuţă, chiar dacă unii dintre infractori au reuşit un fel de disjungere, cauzele lor fiind deja judecate în procese individuale. Iniţial, în afară de “vestitul” furnizor de facturi Andrei PĂRPĂUŢĂ, mai figurau ca inculpaţi Gheorghe Augustus IRIMIA (ASIRI INTERNATIONAL SRL), Gheorghe ASMARANDEI (ASTRAL TRADING SRL), Marius PLEŞCA (AGRAL STAR SRL), Ioan Răzvan AURSULESEI (AUTO HIT SRL), Alexandru CUCOŞ (GRUP EST SECURITY SRL), Dorin ANDREI MUNTEANU (PRO INVEST SRL) şi Levi BILGE (LEVI IMPEX SRL). În paranteze sunt trecute firmele pe care inculpaţii le reprezentau la momentul infracţiunilor, acestea având calitatea de “parte responsabilă civilmente“.

Pentru că e marţi 13, încep “serialul” cu un evreu: Bilge LEVI. Acesta a reprezentat LEVI IMPEX SRL Piatra Neamţ (CUI: 3932912), societate care, pe site-ul propriu, susţine că este distribuitor autorizat al firmei AYMAK din Turcia şi, în plus, deţine o balastieră în judeţul Suceava.

Pentru ultimii 10 ani (2005-2014), societatea a raportat profituri nesemnificative, probabil şi urmare a facturilor “fără acoperire” primite de la Andrei PĂRPĂUŢĂ. În 2014, LEVI IMPEX SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 3,27 milioane lei şi un profit net de 29.597 lei (sub 1% din cifra de afaceri), iar datoriile totale la finalul anului trecut erau de 6,89 milioane lei, în timp ce creanţele erau de 1,88 milioane lei.

Deşi pe site-ul propriu se prezintă ca mare distribuitor de utilaje pentru construcţii, LEVI IMPEX SRL are ca obiect principal de activitate “comerţ cu amănuntul al ceasurilor şi bijuteriilor, în magazine specializate“. Pe această filieră, societatea nemţeană se plângea în urmă cu mulţi ani că poliţiştii ieşeni i-au confiscat aproape două kilograme de aur şi nu există informaţii că oficial ar fi recuperat vreodată bijuteriile respective (detalii AICI).

Societatea nemţeană este cunoscută şi “apreciată” nu numai “la ea acasă”, ci şi în Capitală. Astfel, Consiliul Local de la Sectorul 3 a emis anul trecut Hotărârea nr.184 prin care “se aprobăacordarea de înlesniri la plata impozitului pe clădiri datorat de SC LEVI IMPEX SRL, în sensul eşalonării plăţii sumei de 103.715,32 lei pe o perioadă de 12 de luni”.

Tot anul trecut, chiar înainte de Crăciun, Tribunalul Neamţ a decis că trebuie să îi facă un cadoupatronului de atunci al societăţii LEVI IMPEX SRL şi l-a condamnat pe Levi BILGE (45 de ani) la 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe termenul de încercare de 2 ani şi 8 luni. Deşi sentinţa a fost pronunţată în decembrie 2014 şi e de bănuit că a fost comunicată părţilor până acum, nu a fost depus apel. Dacă e de înţeles că Levi BILGE se mulţumeşte cu atât şi nu vrea mai mult, surprinde faptul că acuzatorul (DIICOT) nu a depus apel, deşi o regulă nescrisă spune că ar fi avut această obligaţie. Poate a considerat că e suficient din moment ce nu a dat foc la contabilitate, ca alţii…

sursa supervizor.ro

PUBLICITATE