Doi elevi din Piatra-Neamț, medalie de aur la o competiție globală de inovație științifică

Doi elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț, Romano Albert și Stan Matteo, de la clasa a X-a B, reușesc să surprindă juriul pe plan internațional, la competiția: ,,International Scientific Research and Innovation Fair”, organizată de: ,,Organizing Center for STEM Olympiad (OCSO)”, Indonezia.

Dintre cei 460 de candidați înscriși la sesiunea internațională de comunicări științifice, echipa celor doi elevi se califică în etapa finală, numărându-se printre ultimii 60 de finaliști din întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dând dovadă de seriozitate și respect pentru cercetarea lor, primesc Medalia de aur (locul 1 internațional)

Cei doi tineri pasionați de cercetare au conceput un catalizator cu ajutorul căruia obțin hidrogen prin procesul de electroliză al apei.

La momentul actual, companiile românești se pregătesc pentru noua revoluție tehnologică datorată implementării ,,Strategiei Naționale pentru Hidrogen”.

În acest scop, România a produs cca. 194 de mii de tone de hidrogen în anul 2021 însă, la nivel național, hidrogenul obținut prin metode nepoluante, printre care se numără și electroliza apei, reprezintă sub 0,1% din cantitatea totală produsă.

Astfel elevii au dorit să cerceteze în domeniul electrocatalizatorilor care reprezintă o soluție pentru obținerea hidrogenului, prin electroliza apei.

Pentru aparatura necesară sintezei și caracterizării materialului aceștia au apelat la cele mai bune institute de chimie și de fizică din țară: ,,Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice”- RM Vâlcea, vectorul energetic al României, ,,Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației”- Măgurele, ,,Institutul Național pentru Fizica Materialelor”- Măgurele, Institul Național de Chimie Fizică: ,,Ilie Murgulescu”- București, Institul de Chimie Macromoleculară: ,,Petru Poni”- Iași.  

Cercetarea a început în laboratorul de chimie al Colegiului Național „Petru Rareș”, și a fost continuată la Facultatea de chimie a Universității Al. I. Cuza, Iași, unde au realizat sinteza catalizatorului când au depus oxizi de nichel, cobalt și molibden, pe un suport poros de nichel.

Oxizii s-au depus sub formă de structuri de dimensiuni nanometrice, avînd diferite forme: floricele, bețișoare și capsule. Fiecare dintre structuri contribuie printr-un mecanism specific la obținerea hidrogenului din apă.

Cu toate acestea, elevii nu s-au oprit aici și au avut buna inițiativă de a testa performanța catalizatorului sintetizat, la Institutul de Chimie-Fizică, aceasta dovedindu-se, a fi foarte ridicată pentru obținerea hidrogenului.

Conștientizând că reprezintă o alternativă puternică pentru catalizatorii deja existenți pe piață s-au decis să concureze, iar costul redus și aplicabilitatea ridicată au impresionat plăcut juriul.

Le suntem adânc recunoscători atât doamnei prof. dr. Ionică Florica, care ne-a ghidat pe parcursul proiectului, cât și domnilor și doamnelor cercetători care ne-au îndrumat și ne-au pus la dispoziție aparatura necesară sintezei și caracterizărilor catalizatorului.” – au declarat cei doi elevi

PUBLICITATE