Primarul Dragoș Chitic a participat ieri, la Iași, la o întâlnire cu premierul României – Dacian Cioloș, vicepremierii Vasile Dâncu și ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu. Tema întâlnirii a constituit-o prioritățile în domeniul reformei administrației publice locale și provocările specifice regiunii NE a României, iar în cadrul discuțiilor primarul Dragoș Chitic a ridicat patru probleme importante pentru Piatra Neamț:
Prima dintre ele a fost problema codului fiscal și a prevederii din normele de aplicare a acestuia, legate de cei 400 de metri pătrați, care, la terenurile intravilane, se taxează ca și construcție, ceea ce înseamnă o creștere substanțială de impozit pentru populație. Premierul a luat în considerare aceasta problema și a promis că va interveni pentru a reglementa situația.
O altă problemă, a cărei rezolvare a fost solicitată Guvernului României și în anii trecuți, o reprezintă finanțarea lucrărilor de construcție a școlii și grădiniței din cartierul Speranța, pentru care Primăria Piatra-Neamț a și trimis o adresă către guvern săptămâna trecută. Având în vedere faptul că actualul guvern își dorește să finanțeze obiectivele deja începute, a existat deschidere din partea premierului și față de această problemă.
Problema apei din Piatra Neamț și faptul că orasul este alimentat dintr-o singură sursă, precum și urgentarea apariției ghidurilor de finanțare finale pentru proiectele europene, banii europeni fiind cea mai la îndemînă sursă de finanțare pentru dezvoltarea localităților, au fost celelalte două probleme discutate de către primarul Dragoș Chitic cu membrii guvernului.
„Faptul că autostrada Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș reprezintă o prioritate pentru Guvern și a fost aleasă ca variantă de legătură Est-Vest reprezintă un mare plus pentru Piatra-Neamț și pentru dezvoltarea economică a întregii zone. Sperăm că acest proiect demarat în anul 2011 să își găsească sursele de finanțare astfel încât lucrările să înceapă cât mai curând” – a declarat primarul Dragoș Chitic la întâlnirea cu premierul Cioloș și delegația ministerială.
Dacian Cioloș: ,,Este oportun să gândim un program de dezvoltare pe mai mulţi ani a regiunii istorice a Moldovei, care să includă infrastructura, dezvoltarea economică, precum şi domeniile educaţie și agricultură, în aşa fel încât, proiectând acum câteva idei importante, ele să poată fi continuate indiferent cine va fi la guvernare.”