Direcția Silvică Neamț, drept la replică după articolul cu inundațiile din Văleni

Drept la replică al Direcției Silvice Neamț, referitor la articolul Cum am putea scăpa de inundațiile din Văleni, dacă Direcția Silvică Neamț s-ar implica:

Ca urmare a calamităților produse în zona Văleni în anii trecuți datorate ploilor abundente, vă informăm cu privire la măsurile intreprinse de catre Direcția Silvică Neamț pentru diminuarea efectelor acestora, dupa cum urmează: 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • Corectarea torenților din bazinul hidrografic pâraul Mănăstirii, jud. Neamț – documentația este în faza proiect tehnic. S-a emis ordin de începere pentru servicii proiectare faza PT, începând cu data de 18.05.2020 cu termen de predare 16.06.2020. Urmează să fie verificate de către un verificator atestat. În luna iulie se va analiza/aviza proiectul tehnic și se va înainta documentația pentru obținerea autorizației de construire. 
  • Corectarea torenților din bazinul hidrografic pâraul Turcului, jud. Neamt – documentația este în faza proiect tehnic. S-a emis ordin de începere pentru servicii proiectare faza proiect tehnic, începând cu data de 25.05.2020 cu termen de predare 23.06.2020. Urmează să fie verificat de către un verificator atestat. În luna iulie se va analiza/aviza proiectul tehnic și se va înainta documentația pentru obținerea autorizației de construire.
  • Corectarea torenților din bazinul hidrografic pâraul Sergentului, jud. Neamt – documentația este în faza proiect tehnic. S-a emis ordin de începere pentru servicii proiectare faza PT, începând cu data de 03.06.2020 cu termen de predare 03.07.2020. Urmează să fie verificat de către un verificator atestat. În luna iulie se vor analiza/aviza, se va înainta documentația pentru obținerea autorizației de construire. 

Pentru toate cele trei corecții de torenți enumerate mai sus, estimăm că se vor contracta lucrările de executat, prevăzute în proiectele tehnice, la începutul lunii august a acestui an.

  • Corectarea torenților din bazinul hidrografic pâraul Țiganului, jud. Neamt – s-a emis ordin începere pentru studiu de impact si studiu adecvat începând cu data de 15.05.2020 cu termen de predare 29.06.2020. Urmează obținerea acordului de mediu, iar in luna iulie documentația SF va fi înaintată spre avizare în cadrul CTE RNP – Romsilva și CTE a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Trebuie să precizăm că în cazul acestor pâraie, limita de competență a Direcției Silvice Neamț, referitor la amenajarea și corectarea torenților, este de aproximativ 1850 metri pentru pârâul Mânăstirii, 1230 metri pentru pârâul Turcului, 780 metri pentru  pârâul Sergentului și de 500 metri pentru pârâul Țiganului, măsurat de la izvor până la limita fondului forestier. Pentru diferența de curs de apă, responsabilitatea în ceea ce privește amenajarea albiei aparține celorlalți deținători, administratori, proprietari. 

Lucrările de corectare a torenților din fondul forestier își pot îndeplini rolul pentru care au fost proiectate și executate, condiționat de realizarea unor alte lucrări în aval de acestea, de către ceilalți administratori/proprietari ale albiilor.

Cum am putea scăpa de inundațiile din Văleni, dacă Direcția Silvică Neamț s-ar implica

PUBLICITATE