Diana, o tânără din Neamț, printre cele mai frumoase șoferițe de TIR din țară (interviu)

Ilie Matei – ‘Omul Şoselelor’, o pagină dedicată şoferilor profesionişti din România, a organizat și în acest an un concurs pe Facebook, în urma căruia au fost alese cele mai frumoase șoferițe românce de TIR.

Cele mai votate 9 fete vor apărea în primul calendar dedicat șoferițelor profesioniste românce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Româncele care lucrează pe camioane întorc privirile chiar și celor mai pudici bărbați prin toată Europa. E greu să le ignori, au handicapul de a fi frumoase și profesioniste”, a scris Ilie Matei pe Facebook.

Printre cele 9 fete votate cele mai frumoase șoferițe de TIR din România se află și Diana Stoian, din județul Neamț.

Ea a obținut cele mai multe voturi și cel mai probabil va fi considerată cea mai frumoasă șoferiță de TIR în anul 2020.

Diana Stoian are 26 de ani, este din comuna Bicaz-Chei și de 4 ani, de când conduce camionul, a făcut aproximativ 800.000 km.

Pasiunea pentru camioane nu am avut-o de mic copil ci mi-a fost insuflată de iubitul meu de la acea vreme, actualul meu soț. Această meserie nu are legătură cu școala pe care am făcut-o, eu fiind asistent medical, dar dragostea m-a făcut să-mi schimb orientarea profesională.

Începutul a fost destul de greu, eu neavând nici cea mai mică experiență în domeniu și fiind primul meu loc de muncă.

Am început munca la prelată la o firmă care făcea transport în regim de comunitate apoi am continuat munca în regim de comunitate dar am schimbat prelata cu frigul. Nu mi-a fost deloc ușor sa stau 5-6 luni doar în camion, să nu știu unde mă voi opri seara, dacă am acces la o baie, dacă îmi ajung proviziile și multe alte lucruri la care nu se gândește nimeni.” – ne-a declarat Diana Stoian

Nemțeanca ne-a mai povestit și pericolele la care este expus un șofer de TIR, principalele fiind oboseala și stresul.

Oboseala e cel mai mare pericol al unui șofer de TIR deoarece ai un program de 21 de ore de muncă din care 18 sunt doar de condus (în cazul echipajului).

Un alt factor care “ajută” la acumularea oboselii sunt pauzele efectuate pe timpul zilei. Mai exact noaptea conduci și ziua dormi, lucru aproape imposibil în special în perioada caldă a anului când temperaturile pot ajunge la 30-40 de grade Celsius în anumite zone.

Alți factori care contribuie la starea de stres continuu a șoferilor profesioniști sunt problema parcărilor, traficul foarte aglomerat care de multe ori te împiedică să ajungi la descărcare / încărcare la ora stabilită, lipsa de respect cu care ești tratat cam peste tot, dorul de cei dragi rămași acasă, hoții care pândesc prin unele parcări și multe altele.

Așa că dacă vezi un camion pe stradă și ți se pare că te încurcă din cauza manevrelor pe care încearcă să le facă sau din cauza gabaritului mult mai mare pe care îl are nu înjura șoferul, acesta poate tocmai ce a primit un telefon de acasă cu vești nu tocmai bune sau poate nu s-a odihnit mai deloc pe timpul nopții din cauza hoților sau a locurilor de parcare insuficiente sau poate a condus toată noaptea ca la primele ore ale dimineții sa poată descărca.” – a mai povestit Diana.

După aproximativ 3 ani de comunitate Diana și soțul ei au decis sa caute o firmă care nu lucrează în regim comunitar. În prezent aceștia fac curse tur-retur Spania -Europa, pauzele săptămânale efectuându-le acasă.

Din pasiunea legată de camioane și șoferie Diana și-a făcut o pagină de Facebook – „Trucker girls” – pentru a ajuta pe cât posibil și a încuraja șoferițele profesioniste cât și viitoarele șoferițe.dar și pentru a le arăta celor care nu sunt în domeniul transportului dedesubturile acestei lumi.

„Momentan este un domeniu dominat de bărbați dar în ultimii ani fetele au venit tare din spate ți cred ca orice informație sau vorbă bună le poate ajuta sa devină din ce în ce mai bune în ceea ce fac.

În concluzie sunt fericită în ceea ce privește alegerea făcută și mă bucur că munca a devenit o pasiune.

Până atunci, cu bune și rele, departe de țară, de familie, s-aveți numai drumuri bune și multă sănătate, dragi colegi șoferi!” – a mai transmis Diana Stoian.

PUBLICITATE