DGASPC Neamț a înființat Echipa mobilă pentru copii cu autism

DGASPC Neamț marchează încă o premieră în județ înființând prima echipă mobilă destinată copiilor cu autism și celor cu întârzieri psihice de dezvoltare.

Echipa își va începe activitatea în această lună și va activa în municipiul Roman și comunele limitrofe. Acest nou serviciu va fi realizat de specialiștii DGASPC Neamț cu suportul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, implementat din 2020 și finanțat din fonduri europene, prin POCU.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cadrul aceluiași proiect funcționează deja de peste 2 ani o altă echipă mobilă, (prima la acel moment în zona Roman), care oferă servicii la domiciliu copiilor cu dizabilități ce necesită în mod special servicii de recuperare și reabilitare fizică. 

Noua echipă mobilă este destinată copiilor cu tulburări de spectru autism și întârzieri de dezvoltare psihică și va avea în componență un asistent social, un psiholog, un logoped și un kinetoterapeut.

Vor fi oferite servicii la domiciliu în special copiilor proveniți din familii vulnerabile și celor aflați în risc de separare de familie. Avantajele echipei mobile sunt oferirea la domiciliu a întregii game de servicii pe care beneficiarul le-ar primi în cadrul unui centru. Lucrând acasă, specialiștii pot vedea întregul spectru comportamental, atât al părintelui, cât și al copilului.

De asemenea, mediul familial permite să fie identificați declanșatorii care cauzează un anumit comportament și permite specialistului să reacționeze imediat sau să sugereze părintelui cum să lucreze cu acest comportament.

Totodată, echipa mobilă instruiește părinții, îi familiarizează cu noțiunile elementare ale terapiei bazate pe analiza comportamentală aplicată, cu metode de lucru, formatul de lucru, răspunde la întrebările frecvente și îndrumă părintele. 

„Intervenția precoce în corectarea unor comportamente ale copiilor cu dizabilități determină în mare măsură rata de succes. Lăsați fără ajutorul de care au nevoie, personalitatea viitorilor adulți are cu siguranță de suferit.

De aceea suntem preocupați permanent să  diversificăm serviciile și terapiile destinate acestor copii astfel încât să contribuim la ameliorarea sănătății lor. Echipele mobile, în afara avantajului de a veni la domiciliul acestor copii, reprezintă de multe ori farul călăuzitor care ajută la orientarea părinților, îi ajută să navigheze în marea de informații și îi sprijină activ să depășească piedicile“, a precizat Marlena Panduru, directorul general al DGASPC Neamț.

În județul Neamț sunt peste 2.000 de copii încadrați într-un grad de handicap, aceștia avînd diverse dizabilități. Mulți dintre ei necesită tot felul de terapii care să conducă la integrarea lor cît mai eficientă în societate.

O parte dintre aceste terapii pot fi efectuate gratuit în cadrul Centrului de Recuperare de Zi Piatra Neamț aparținând DGASPC dar sunt oferite și gratuit la domiciliul copiilor prin intermediul a 3 echipe mobile – 1 la Piatra Neamț aparținând centrului mai sus-menționat și 2 în zona Roman, ambele înființate cu sprijinul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, implementat de DGASPC Neamț.  

PUBLICITATE