DGASPC Neamț: 139 mame minore în 2017. 30 aveau vârste cuprinse între 14 și 16 ani

Serviciul de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor din cadrul DGASPC Neamț a instrument, pe parcursul anului 2017, 52 de cazuri de copii (80 – în 2016) aflați în risc de abandon familial, situații sesizate de spitalele sau primăriile din județ. Ca urmare a intervențiilor de specialitate, 22 dintre cei 52 de copii au fost integrați în familia biologică sau lărgită, restul cazurilor fie aflându-se în lucru, fie luându-se decizia instituirii măsurii de protecție la un asistent maternal profesionist. În 2016 din cei 80 de copii aflați în risc de abandon au fost integrați în familii 44, pentru restul instituindu-se măsuri de protecție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În 2017 s-a constatat și o reducere ușoară a numărului de mame minore, fiind înregistrate 139 de cazuri (146 în 2016) dintre care 30 aveau vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Toate mamele minore au fost consiliate de psihologul din cadrul Serviciului de prevenire a abandonului precum și membrii familiei extinse astfel încât să își asume responsabilitatea creșterii și îngrijirii nou-născuților.  

Anul trecut, specialiștii din cadrul DGASPC Neamț au organizat lunar acțiuni de prevenire a situațiilor de risc de abandon și a instituționalizării copiilor la care au participat și reprezentanți ai autorităților publice locale precum și acțiuni de prevenire a sarcinilor nedorite și a tulburărilor de adaptare la adolescenți, desfășurate în școlile din județ, la care au participat elevi și cadre didactice.

În ultimii ani numărul copiilor abandonați a fost în scădere, ceea ce ne bucură și ne dă speranțe că nemțenii au devenit mai responsabili în asumarea rolului parental. În continuare, motivele abandonului nou-născuţilor rămân aceleaşi ca şi până acum, respectiv insuficienţa mijloacelor financiare, lipsa de maturitate şi incapacitatea de a se descurca, precum şi problemele personale sau emoţionale. Din păcate, nu avem o evidență clară a gravidelor în situații de risc pentru că multe dintre acestea nu se prezintă la medic, cazurile fiindu-ne semnalate de spitale ulterior nașterii. Dacă problemele sociale ar putea fi depistate din timp am putea realiza cu siguranță intervenții operative și eficiente care să conducă la reducerea abandonului“, a precizat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

PUBLICITATE