Despre bunele maniere în sporturi și jocuri

Sporturile impun oamenilor să urmeze regulile scrise și nescrise, astfel încât totul să se desfășoare în cei mai corecți termeni. Dacă reușești să te comporți responsabil, să dai dovadă de respect ca participant, înseamnă că știi cum să promovezi valorile sociale și că ai luat la cunoștință care sunt bunele maniere în activitatea la care iei parte.

Participanții trebuie să respecte regulile sportului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cele organizate, acestea sunt dezvoltate de către organul de conducere al fiecărui sport și sunt confirmate de oficiali în timpul jocului. Regulile stabilesc și confirmă că jocul este sigur și corect.

Jucătorii sunt penalizați dacă nu respectă regulile sau pe acele persoane care supervizează respectarea lor.

În cazul activităților desfășurate informal, participanții își formulează deseori propriile reguli.

Prin urmare, sistemul poate fi mai permisiv, dar tot se bazează pe echitate și siguranță.

Sporturile au, de asemenea, reguli sau obiceiuri nescrise, care țin de așa-zisa etichetă și sunt create pentru a menține respectul și corectitudinea.

Acestea îi ajută pe cei implicați să joace în „spiritul jocului”.

De exemplu, eticheta include: recunoașterea faptului că o minge era în afara terenului sau strângerea mâinii cu adversarii înainte și după un meci important de fotbal, indiferent de rezultat.

A da dovadă de fairplay ține tot de bunele maniere și înseamnă să joci în conformitate cu regulile, simultan cu înțelegerea și folosirea etichetei.

Fairplay-ul se referă la faptul că nu trebuie să lovești mingea atunci când cineva din echipa adversă este rănit, la ajutorarea unui jucător rival dacă acesta este accidentat și la a nu susține ideea că mingea este „in”, de exemplu într-un meci de tenis, chiar dacă arbitrul a numit-o deja „out”, oferind astfel punctul adversarului tău.

Într-un joc precum șahul, un jucător trebuie să ia își ia în considerare adversarul pe tot parcursul interacțiunii, gândindu-se că masa și piesele de șah sunt cele care îi leagă în timpul confruntării.

Amândoi trebuie să acționeze de pe picior de egalitate, întrucât au aceleași drepturi și aceleași responsabilități.

Folosirea oricăror materiale suplimentare, altele decât tabla de șah și piesele este strict interzisă, iar solicitarea de consiliere sau oferirea acesteia ies din discuție.

În astfel de jocuri care implică gândirea strategică, precum este și ruleta online, întreruperea celeilalte persoane implicate poate duce la eșecul său și la alte consecințe pentru tine.

Întreruperea este unul dintre lucrurile cheie pe care trebuie să le eviți atunci când alegi ruleta și se recomandă cumpărarea sau încasarea jetoanelor între rotiri.

De asemenea, ar fi o lipsă totală de respect să aduci mâncare la oricare dintre aceste mese, fie ea de șah sau la ruletă.

În cadrul unui turneu de șah, rămâi la locul tău sau aproape de acesta când este în derulare.

Desigur, poți pleca să folosești toaleta, iar în majoritatea turneelor ți se permite să urmărești alte jocuri în afara propriului program, dar fii pe fază atunci când e necesar.

Nu sunt permise absențele îndelungate de la un joc în desfășurare decât dacă ai permisiunea unui director de turneu.

Asigură-te că urmărești ceasul și nu lași mult timp să treacă după ce adversarul a făcut propria mutare.

În niciun sport nu trebuie să îți grăbești adversarul spunând vorbe precum „grăbește-te!”, „du-te!”, „mișcă-te!” sau ceva similar.

Nu uita niciodată că trebuie să știi să pierzi, la fel de bine cum câștigi.

Pierderea poate fi o oportunitate de învățare și o ocazie de a te gândi ce ai fi putut face diferit. În cazul unui eșec, mulțumește-ți adversarului pentru un joc bun.

Dacă câștigi, nu sărbători în fața adversarului și nici nu îl desconsidera.

Fără să încalce regulile, jucătorii pot apela la diverse metode pentru a ieși în avantaj.

Exemplele includ: căderea în mod deliberat după ce ai fost atacat în zona de penalti, pentru a încerca să câștigi un penalti, distragerea unui oponent sau tragerea de timp în hochei, pentru a împiedica opoziția să încerce să înscrie.

Aceste tactici există la toate nivelurile în multe sporturi. Datorită mass-mediei, numeroase exemple se văd în sportul de elită.

Unii psihologi și filozofi sportivi cred că acest lucru reflectă motivația jucătorilor.

Concurenții puternic dominați de ego sau motivați extrinsec sunt mai susceptibili să aibă o atitudine „câștigă cu orice preț”, ceea ce duce la un comportament mai puțin adecvat.

Există o tentație mai redusă pentru încălcarea regulilor, a bunelor maniere și a etichetei atunci când jucătorul este orientat spre propriile obiective și este motivat intrinsec.

PUBLICITATE