Despre BACTERIA din Bistrița. Cum afectează, unde se găsește și cum poate fi distrusă


Instituția Prefectului Neamț aduce la cunoștință ultimele rezultate ale analizelor probelor recoltate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, din data de 22 februarie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  1. Localitatea Lunca – comuna Borca ( râul Bistrița ), județul Neamț – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 270 ufc/100ml;
  2. Localitatea Topoliceni – comuna Poiana Teiului, județul Neamț – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 280 ufc/ml;

În continuare se acționează conform măsurilor stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016 privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bîtca Doamnei.

Citește și Bacteria „cu probleme” prezentă în cantități foarte mari pe râul Bistrița

Bacteria Clostridium perfingens.

1. Bacteriile din genul Clostridium sunt în totalitate anaerobe, în marea lor majoritate mobile, iar sporul (forma de rezistență a bacteriei) lor depăşeşte în diametru transversal pe cel al celulei vegetative (forma ce asigură înmulțirea bacteriei).
Formele vegetative nu prezintă o rezistență particulară față de diverşi factori fizici şi chimici, acestea fiind distruse în 15 minute la 63-65 grade C, sporii în schimb, rezistă la temperaturi mult mai ridicate.

Clostridium perfringens este cel mai răspândit din genul Clostridium, care pot provoca infecții la om, are o răspândire universală, se găseşte în orice mediu (sol, apă, aer, pe orice suprafată, în orice aliment care nu a fost sterilizat).
La om şi animale se găseşte în mod natural, fără a provoca semene și simptome de boală, pe piele, mucoase şi 100 % în conținutul intestinal.

 2. Fiind o bacterie anaerobă, la o fântână corect construită (apa provenind dintr-o pânză freatică de adâncime, adică cel puțin al doilea strat al pânzei freatice, la distanță de cel puțin 10 metri de sursele de contaminare (latrine, sălașuri pentru creșterea animalelor, abatoare, ferme, stații de epurare, etc) si corect utilizată (curățată la un an, dezinfectată, cu capac, etc ) nu poate fi contaminată cu Clostridium perfringens.
Dacă nu sunt respectate condițiile de construcție și utilizare, apa de fântână poate fi contaminată.

 3. Bacteriile în forma vegetativă sunt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari decat temperatura lor maximă de dezvoltare.
Majoritatea bacteriilor, în forma vegetativă, mor în timp de 10 minute, la 50-60 grade C.
Majoritatea sporilor bacterieni sunt distruși în 10 minute la 100 grade C.
Există specii de Clostridium, însa nu perfringens, ai căror spori pot rezista 8 ore la 100 grade C.
Deci fierberea cel puțin 10 minute a apei, duce la distrugerea Clostridium perfringens, atât în forma vegetativă, cât și în forma sporulată.

 4. La instalațiile mici, fântâni cu hidrofor, puțuri familiale, bazine, etc se pot folosi următoarele metode de decontaminare și dezinfecție:
– clorinarea apei la sursă, după prealabila curățire, periodic, la 6-12 luni,
– fierberea apei (100 grade C) cel puțin 10 minute,
– montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge în proporție de aproximativ 99% bacteriile și virusurile.

PUBLICITATE