Descinderi în județul Neamț într-un dosar de șantaj, tâlhărie și omor (28 septembrie)

La data de 28.09.2017, procurorii DIICOT Structura Centrală  împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare, dintre care 5 pe raza judeţului Neamţ, două pe raza municipiului Vaslui şi una pe raza judeţului Dâmboviţa,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tâlhărie calificată şi şantaj.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La data de 25.08.2016 pe rolul  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a înregistrat un denunţ în care a fost descris modul în care a fost ucisă o persoană de sex masculin, în luna aprilie 2014, în localitatea Navan, Irlanda.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că la data de 10.04.2014, în jurul orei 01.45 – 02.00, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acționat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-și impună autoritatea în zona de acțiune a grupării infracționale, pe teritoriul Irlandei.De asemenea, la aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violență (cu răngi și cuțite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le pe acestea în zone vitale (în zona capului).

Membrii grupării au acționat în mod premeditat în vederea uciderii victimei în sensul că au procedat la urmărirea și supravegherea acesteia dintr-o locuință situată la parterul imobilului unde persoana vătămată își avea reședința.

În timp ce   victima se afla la adresa de reședință, membrii grupării înarmați cu arme albe au pătruns în interior prin efracție, spărgând ușa de acces în apartament și procedând la lovirea cu cruzime a tuturor persoanelor aflate în locuință, în special a persoanei vătămate și sustrăgând mai multe bunuri în special aparatură electronică. Deși victima a încercat să se salveze sărind de la balconul apartamentului situat la etajul 1 al clădirii, membrii grupării au continuat urmărirea acesteia și aplicarea în continuare a mai multor lovituri, în special la nivelul capului, ce au condus ulterior la decesul său.

De asemenea, s-a reţinut că anterior datei de 07.04.2014, aproximativ cu două – trei săptămâni înaintea acestui eveniment,  liderul grupului  a ameninţat-o cu moartea  atât pe  victima în cauză  cât și pe o altă persoană vătămată, cu scopul de a obţine sume de bani cu titlu de taxe de protecție, respectiv suma de 7000 de euro.

În prezent liderul grupării este arestat la domiciliu pe teritoriul Irlandei de Nord pentru atacarea unor bancomate prin folosirea unor substanțe explozive.

Cu ocazia percheziției au fost identificate și ridicate, în vederea cercetărilor, sume de bani  (5.000 de euro şi 2500 RON), un laptop, 5 smartphone-uri, 47 de comprimate cu efect anabolizant, înscrisuri și obiecte cu valoare probatorie.

La sediul DIICOT, Structura Centrală, vor fi aduse în vederea audierii un număr de 5 persoane.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor S.C.C.O. Neamț, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Dâmbovița şi B.C.C.O Suceava. Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenție al Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T. şi Direcția de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

PUBLICITATE