Deputatul Remus Munteanu, vot pentru reducerea de preț a carburantului cu 0,5 lei/litru

Deuputatul Remus Munteanu a votat pentru reducerea preţului la carburanţi cu 50 de bani până la 31 decembrie 2022.

Proiectul de lege a fost aprobat miercuri, cu 157 de voturi ”pentru”, 91 ”împotrivă” şi 5 abţineri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proiectul are ca obiect de reglementare extinderea, până la 31 decembrie 2022, a posibilităţii acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, precum şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere.

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

Se interzice revânzarea produselor achiziţionate în proiectului de lege.

Deputaţii au admis, cu majoritate de voturi (210) şi o abţinere, un amendament al PSD, respins iniţial, potrivit căruia în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2022 şi data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0.5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

Pentru fracţiuni dintr-un litru, reducerea de preţ şi, respectiv, compensarea se vor acorda proporţional. Operatorii economici care acordă reducerea de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, beneficiază de compensarea de 0,25 lei/litru,inclusiv TVA, numai pentru cantităţile de benzină şi motorină comercializate pentru care nu a fost aplicată anterior reducerea de 0.5 lei/litru de către producător/ furnizor/ importator.

PUBLICITATE