Deputatul Remus Munteanu, inițiatorul unei legi în sprijinul persoanelor cu handicap

Deputatul PSD Neamț, Remus Munteanu, se află printre inițiatorii unei legi care vine în sprijinul persoanelor cu handicap.

Propunerea legislativă „pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap” a primit avizul Consiliului Legislativ la mijlocul lunii august și ar putea fi adoptat tacit pe 20 octombrie 2022.

Aceasta vizează introducerea în legislația națională a unui act normativ care să permită cumularea tuturor prestațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități pe un card electronic.

„Potrivit regulilor în vigoare pentru a putea vedea o piesă de teatru o persoană cu dizabilități este nevoită să se prezinte cu o zi înainte la casa de bilete și să facă o cerere pe baza certificatului de handicap sau a legitimației pentru a i se elibera biletul de acces.

În ceea ce privește transportul interurban, deși acesta este gratuit prin lege, în practică este condiționat de încheierea unei convenții de decont între Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și firmele de transport. Drept urmare, un bilet de transport emis de o firmă care nu a solicitat în mod special încheierea unei convenții cu DGASPC nu este acceptat pentru decont.

Legat de transportul urban cu autobuzul, accesul se face pe baza legitimației de handicap, iar în ceea ce privește metroul, abonamentele sunt decontate de către DGASPC-urile sectoarelor municipiului București.

Anual, consilii locale stabilesc metodologiile potrivit cărora se face decontul abonamentelor de metrou pentru persoanele cu handicap. La momentul actual, procedura este următoarea: persoanele cu handicap achiziționează din fonduri proprii cartele de metrou lunare pentru a le fi decontate sumele aferente acestora abonamente. Aceștia sunt nevoiți să meargă la final de lună la sediile DGASPC-urilor de sector de care aparțin potrivit domiciliului prezentând chitanța care face dovada achiziției.

Dacă o persoană cu dizabilități din alt oraș se află temporar în București și călătorește cu metroul acesta trebuie să suporte costurile călătoriei din fonduri proprii întrucât DGASPC-ul de care aparține la nivel local nu are convenție de decont încheiată cu Metrorex, drept urmare nu îi poate fi decontat biletul, chiar dacă legea stipulează altfel.

În ceea ce privește decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, aceștia trebuie să prezinte DGASPC-urilor locale bonurile valorice de carburant în original ștampilate alături de un borderou în care sunt trecute toate călătoriile.

Sumele decontate însă nu vor putea depăși 1500 RON anual în cazul persoanelor cu handicap grav respectiv 750 RON anual pentru persoanele cu handicap accentuat.” – conform expunerii de motive a proiectului

Prezentul act normativ – înființarea unui card electronic similar cardurilor emisie în baza legii privind biletele de valoare electronice care să permită cumularea tuturor prestațiilor sociale – are ca scop debirocratizarea și facilitarea acordării prestațiilor sociale persoanelor cu dizabilități.

Tehnologia pe care o propun inițiatorii pentru acest card este aceea existentă și folosită deja pentru cardurile de vacanță și de bonuri.

În acest sens, pentru orice abonament de metrou, autobuz, bilet de teatru, călătorie cu trenul, sau decontarea carburantului, beneficiarul va putea folosi acest card iar sumele aferente fiecărei prestații sociale vor fi reținute la sursă, în limita impusă de lege.

Astfel, instituțiile publice de cultură și firmele de transport nu vor mai face demersuri pentru decontare.

O altă problemă pe care o va rezolva implementarea acestui card este aceea că va reduce birocrația și la nivelul instituțiilor de stat, din al căror buget le sunt asigurate drepturile prevăzute în legea 448 din 2006.

În acest sens, se va întocmi o bază de date națională cu toate firmele care au convenție de decont cu toate DGASPC-urile la nivel local.

La baza acestui card va exista și o aplicație pe care beneficiarii o pot instala pentru a putea vedea statusul acestor facilități în timp real

Astfel ei vor putea ști de câte călătorii cu trenul mai pot beneficia sau când a fost atinsă limita maximă a sumelor decontate pentru plata carburantului.

PUBLICITATE