Depunerea jurământului și cerere în căsătorie la ISU Neamț (FOTO)

Ziua depunerii jurământului militar este unică în cariera unui militar. Jurământul (din latină juramentum) este o promisiune solemnă făcută de cineva, de regulă în public, printr-o formulă fixă, cu invocarea divinității sau a unei valori morale recunoscute.

Prima formă a jurământului o întâlnim în antichitate, când Jocurile Olimpice începeau cu o procesiune solemnă, jertfe,  defilarea concurenților și jurământul olimpic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Mai târziu, în Imperiul Roman, fiecare soldat roman își exprima credința printr-un jurământ denumit sacramentum.

În Evul Mediu, ceremonia care cuprindea jurământul de credință și de supunere al unui vasal față de suzeranul său purta denumirea de omagiu. Ulterior, peste vechiul omagiu s-a suprapus un al doilea ritual, strict religios: cu mâna întinsă pe Evanghelie sau moaște, noul vasal jura să-i fie credincios stăpânului său. Era ceea ce se numea jurământ de credință.

Se constată, că din jurământul militar izvorăsc două dimensiuni esențiale: apărarea țării până la sacrificiul suprem și existența divinității în cadrul acestui legământ.

Astăzi, la sediul ISU Neamț, 43 de tineri au jurat credință României, au jurat că vor fi alături de oameni oricând va fi nevoie.

„Am fost martor la depunerea jurământului lor și am trăit emoția care i-a cuprins pe acești tineri, dornici de a pune în fața vieții lor, viața celor din jur.

Cu deosebită apreciere pentru decizia pe care au luat-o, le doresc să aibă parte de o carieră frumoasă, încununată de succese. De asemenea, le doresc să aibă parte de misiuni îndeplinite și de satisfacții profesionale și personale.

Menirea lor nu este deloc simplă! Salvarea de vieți și bunuri nu se face ușor, dar am încredere în ei, așa cum și ei au încredere în forțele proprii!

Succes, dragi tineri! Bine ați venit în familia ISU Neamț și fie ca Dumnezeu să vă fie alături la fiecare misiune și să v-o încununeze cu reușită!” – este mesajul transmis de prefectul Adrian Niță

Jurământul militar este legământul sacru față de țară.

„Jur credinţă patriei mele, România.
Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu”

După o perioadă de pregătire în cadrul programului de formare inițială a soldaților profesioniști, a avut loc ceremonia de depunere a legământului de credință față de Patrie.

Urmează încă două luni de pregătire profesională a acestora care să le permită ulterior aportul la gestionarea de către ISU Neamț a situaţiilor generate de diferite tipuri de risc (furtuni, viscol, inundații, alunecări de teren, secetă,  temperaturi extreme, incendii de vegetație uscată, cutremure de pământ, accidente, avarii și incendii în industrie, epizootii, epidemii, incendii etc).

După perioada de pregătire acesti tineri își vor desfășura activitatea în cadrul Detașamentelor de pompieri din Piatra-Neamț și Roman.

„Le urăm bun venit în rândul militarilor și le dorim succes în activitate!” – este mesajul transmis de reprezentanții ISU Neamț

Emoții multe au fost și pentru o tânără care a avut parte de surpriza vieții sale.

După ceremonia de depunere a jurământului militar, sergentul Mateeș Cătălin și-a făcut curaj și a cerut-o în căsătorie pe Georgiana, aleasa inimii sale.

După ce Georgiana a acceptat, curtea Inspectoratului a răsunat de aplauze.

„Felicitări și casă de piatră!” – au mai transmis reprezentanții ISU

PUBLICITATE