Demn de Cartea Recordurilor! Spitalul Județean Piatra-Neamț a schimbat 5 directori în două luni

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț are o performanță greu de egalat de alte unități medicale, schimbând nu mai puțin de 5 manageri în doar două luni de zile.

Dacă ar fi să împărțim numărul de directori numiți la numărul de paturi din spital, ar fi un director la fiecare 175 de paturi. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sunt două domenii principale cu care nici guvernanții și nici autoritățile locale nu ar trebui să glumească sau să facă experimente: sănătatea și învățământul.

Dacă în sistemul educațional încă întâlnim cadre didactice la conducerea Inspectoratelor Școlare, nu același lucru se întâmplă în sănătate. Aici, persoane mai mult sau mai puțin pregătite, dar apropiate de cei ce hotărăsc numirile politice, experimentează pe funcții de conducere în spitale.

Este și cazul județului Neamț, unde, din păcate, întâlnim această practică. Cei 5 manageri numiți în intervalul celor două luni, sunt următorii:

17 martie 2020, în urma demisiei directorului Codruț Munteanu, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, îl numește manager pe Toader Mocanu. Fost prefect și senator, fără a avea experiență în domeniul managementului sanitar, rezistă până pe data de 3 aprile, când demisionează din motive de ”hipoglicemie”, deși presiunile cauzate de ascensiunea epidemiei de COVID-19 și-au spus cuvântul.

3 aprilie 2020, Florin Apostoaie, medic de profesie, este numit de către conducerea CJ Neamț, acesta venind de la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. Doar o săptămână a rezistat la conducerea spitalului, ministrul Nelu Tătaru demițându-l pe 10 aprilie, după o vizită la spitalul din Piatra-Neamț.

10 aprilie 2020, ministrul sănătății o numește pe Daniela Marcoci la conducerea spitalului. Medic epidemiolog de profeste, Daniela Marcoci vine de la spitalul de urgență din Suceava, unde fusese detașată cu două săptămâni înainte.

Putem spune că a fost cea mai inspirată numire de manager, având în vedere amploarea cazurilor de infectare cu care unitatea s-a confruntat în acea perioadă. Cu toate acestea, managerul declară că nu dorește să mai rămână la șefia spitalului după ce se iese din starea de urgență.

15 mai 2020, Marius Ghineț este numit de către ministrul sănătății, manager al spitalului județean. De profesie economist, dar fără exeriență în domeniul sanitar și cu o activitate de 20 de ani în pompe funebre, face ca spațiul public să reacționeze negativ la această numire, mai ales că spitalul înregistrase deja 43 decese în rândul persoanelor infectate, iar județul Neamț era considerat județ focar, al doilea după Suceava.

21 mai 2020, spitalul județean se întoarce în subordinea autorităților locale, președintele CJ Neamț îl demite pe Marius Ghineț și numește în loc un reputat medic chirurg, Silviu Verzea. Acesta este medic militar, iar soluția pare a fi una responsabilă, deși numirea l-a găsit pe manager în concediu de odihnă.

Aceasta este povestea numirilor de manageri la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde răfuielile politice sau, mai nou, plata polițelor, continuă să țină capul de afiș.

Ne întrebăm daca vreunul din managerii schimbați în ultimile două luni au accesat măcar un Euro din cele 350 milioane de euro puse la dispoziție de UE pentru spitalele românești, constând în achiziția de echipamente medicale atât de necesare în lupta cu Coronavirusul: aparatură, ventilatoare, teste COVID, măști, mănuși, combinezoane, s.a.m.d.

PUBLICITATE