De Ziua Culturii, Complexul Muzeal Național Neamț aduce un omagiu „Luceafărului poeziei românești”

Data de 15 ianuarie marchează împlinirea a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale.

Parte a patrimoniului cultural imaterial, opera celui considerat Luceafărul poeziei românești reprezintă dovada geniului și a personalității complexe a marelui Eminescu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din acest motiv, în semn de omagiu, Complexul Muzeal Național Neamț aduce în atenția publicului o medalie dedicată poetului național și care demonstrează interesul înaintașilor noștri de a păstra vie amintirea acestuia prin reprezentări medalistice.

De altfel, de-a lungul timpului, momentele semnificative în comemorarea „omului deplin al culturii românești” au fost marcate prin aceste mijloace artistice.

Existența unui număr impresionant de medalii, care reflectă personalitatea poetului, a determinat inclusiv tipărirea unei cărți, „Eminescu în documente de metal”, autori Maria Dogaru, Ion Dogaru, care constituie o contribuție inedită adusă bibliografiei eminesciene. Reprezentarea medalistică amintită, realizată de artistul leton Ianis Strupulis, poate fi văzută în expoziția permanentă a Casei Memoriale „Veronica Micle”, motiv pentru care vă invităm să treceți pragul acestei instituții muzeale din Târgu-Neamț.

Dr. Vasile Diaconu

 

PUBLICITATE