De luni, doar cu Certificat verde se intră în instituțiile publice

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, ieri, Hotărârea privind noile restricții care vor intra în vigoare de luni în România (vezi toate restricțiile AICI)

Astfel, începând de luni, accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Totodată, instituțiile publice vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat într-o conferință de presă această restricție:

Reporter: Ne puteţi explica cum vor merge românii să-şi plătească taxele la primărie, să intre într-o instituţie publică, dacă aceştia au nevoie de certificat verde?

Raed Arafat: Să organizeze primăria primirea lor printr-un ghișeu sau altceva. Deci, la acest moment, pentru următoarele zile, asta este regula. Dacă este vorba de taxe, mai poate să aștepte plata taxelor, poate, sau primăria poate organiza un ghișeu sau o altă soluție dacă este ceva de urgență, astfel ca persoana să poată să obțină ce are nevoie. Dar regula de intrare în clădiri este stabilită, și soluția cea mai bună, bineînțeles, rămâne ca persoanele respective să ajungă să obțină certificatul verde de vaccinat fără să treacă prin boală, sper, şi atunci bineînțeles nu vor mai avea probleme – cel puțin în această perioadă, în care cu toții vedem prin ce trecem și care este rezultată, de fapt, din procentul foarte mic al persoanelor vaccinate în România.

Reporter: Și aș mai vrea să lămurim o chestiune cu accesul în instituțiile publice. O persoană care nu lucrează în instituție, dar vrea să își plătească o taxă, vrea să intre, poate să intre și cu test?

Raed Arafat: Instituția poate să organizeze modul în care va face acest lucru, dar nu se poate intra fără certificat verde, dacă în instituție lucrează peste 50 de persoane, dacă este o instituție privată. Dacă este o instituție publică, este aplicabil certificatul verde și instituția găsește soluție pentru a rezolva problema celor care trebuie să plătească ceva de urgență. Altfel, instituțiile respective, primăriile știu că această regulă este pe următoarele 30 de zile și amână pentru oamenii respectivi plata până vedem cum vom evolua.

Reporter: Dar într-o instituție a statului omul poate să intre… Când spuneți certificatul verde vă referiți că poate și prin vaccin, și prin teste, și prin trecere prin boală?

Raed Arafat: La clădirile respective, da.

Reporter: Adică se acceptă testul în instituțiile…

Raed Arafat: La aceste clădiri, da. Nu la magazine.

Reporter: Pe banii cui trebuie să…

Raed Arafat: Pe banii persoanei. Pentru că persoana alege să nu se vaccineze gratuit, atunci testul, măcar, este plătit de către persoana respectivă. Și poate să fie test antigen pe 48 de ore sau test RT-PCR pe 72 de ore.

PUBLICITATE