De la ce a pornit isteria de la benzinării și cât a ajuns să coste combustibilul

Foarte mulți români s-au înghesuit, ieri seară, să cumpere cât mai mult, ca să își facă stocuri de carburant. Cozile au fost imense în toată țara, iar în unele locuri au fost cozi chiar de trei kilometri. 

Totul a pornit după ce o imagine cu prețuri uriașe la benzină și motorină la o stație MOL din România s-a viralizat repede pe rețelele de socializare și mass media.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Asta a provocat o isterie națională, apărând tot mai multe imagini cu benzinării ale căror prețuri au trecut de 10, 11 lei.

Cum a ajuns MOL România compania cu cel mai scump carburant din ţară?

MOL este compania petrolieră de stat a Ungariei, iar plafonările cu care compania se confruntă în Ungaria au dus la scumpiri pe alte pieţe astfel încât să se poată face recuperarea pierderilor.

La unele staţii, preţul benzinei a ajuns la 11 lei pe litru, lucru care a generat un şoc la nivelul pieţei locale. Astfel mii de români au luat cu asalt benzinăriile temându-se că preţul ar putea uşor escalada la acel nivel.

“Am văzut acel preţ de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să ştie că în ţara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe preţul benzinei şi motorinei, iar produsul a dispărut de pe piaţa vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop şi astfel această situaţie a început să influenţeze preţul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniţă este o excepţie şi nu vorbim de lipsă de benzină şi motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar şi nu la preţul dat ca exemplu”, a mai spus ministrul Energiei.

În acest context, prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant.

„Nu există motive reale pentru cresteri accelerate de preturi in România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Vezi și Prefectul a dispus controale în benzinăriile din Neamț

Dacă ieri, potrivit Monitorul Prețurilor, la benzinăriile din Piatra-Neamț, prețul motorinei se situa între 7,54 și 7,69 de lei, iar la benzină între 7,46 și 7,59 de lei, astăzi, prețurile carburanților arată așa:

Motorină

Benzină

PUBLICITATE