De la 1 iulie ne alegem furnizorul de gaze. Aveți grijă ce contracte semnați!

Avem mai puțin de o lună până la liberalizarea prețurilor la gaze. Asta va face ca cei 3,4 milioane de consumatori casnici care sunt acum alimentați în sistem, să treacă pe piața liberă, începând cu 1 iulie.

Acest lucru poate da bătăi de cap multor persoane care nu știu ce presupune liberalizarea prețurilor și există posibilitatea semnării unor contracte pe care mai apoi să fie considerate dezavantajoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Încercăm să vă punem la dispoziție mai multe informații existente acum în spațiul public și care sunt menite să vă ajute în o alegere cât mai potrivită a furnizorului de gaze.

Ce înseamnă, de fapt, liberalizarea prețului la gaz?

Astăzi, prețul gazului este reglementat de stat prin ANRE. Începând cu 1 iulie, consumatorii vor trece dintr-un regim de preț reglementat, într-un regim liber, al prețului de pe piață. Asta înseamnă că putem plăti mai puțin sau mai mult, în funcție de ce alegere facem.

În mod normal, sau cel puțin teoretic, fiecare consumator va trebui să-și negocieze propriul preț, de pe piața liberă. În practică însă, e mai dificil. Nu există o campanie de informare, iar cei mai mulți români nu vor ști ce să facă.

Factura la gaze este formată din: prețul gazului ca atare, tariful de transport, tariful de distribuție, marja furnizorului, acciza la gaz și TVA. Acum ele sunt reglementate se stat. De la 1 iulie, se va modifica doar prețul gazului ca atare și marja furnizorului. Celelalte componente ale facturii: tariful de distribuție, de transport, acciza, TVA, rămân reglementate de stat.

Liberalizarea de la 1 iulie presupune încheierea unui nou contract de furnizare  în condiții de piață concurențială, cu actualul furnizor sau cu oricare altul.

Atenție! Plecarea la un alt furnizor nu înseamnă debranșarea de la conducta respectivă. Conductele sunt aceleași, este vorba de a schimba doar cel care îți aduce acasă ”marfa”, respectiv gazul natural.

Sunt 3 variante pe care le avem la dispoziție:

  1. Putem semna un contract nou, cu actualul furnizor. Asta presupune că acceptăm prețul pe care ni l-a comunicat printr-o ofertă sau al înștiințării prin intermediul ultimelor facturi primite.

2. Putem semna un contract nou cu un alt furnizor. În situația în care, studiind piața de energie, considerăm că un alt furnizor are un preț mai bun, și dorim să semnăm noul contract, acest lucru este posibil și după 1 iulie, timp de 1 an. Este suficient să contactăm furnizorul respectiv și să îi spunem că acceptăm oferta acestuia, iar de restul documentelor se ocupă furnizorul.

  1. Putem să nu facem nimic. În cazul în care nu suntem hotărâți și nu facem nimic, nu este nicio problemă. Aimentarea cu gaze NU va fi oprită, iar furnizarea se va face, timp de un an de zile, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, nu la prețul reglementat ca până acum, ci la prețurile din oferta furnizorului dumneavoastră actual.

Aceștia fiind pașii, trebuie să reținem o serie de lucruri care ar trebui să ne facă să alegem cât mai bine furnizorul de gaze.

Asociația Energia Inteligentă atrage atenția că procesul de liberalizare (așa cum evoluează el în prezent) deschide calea apariției unor prețuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienți cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populația se va trezi că are de plătit facturi uriașe.

Prima dată trebuie să utilizăm comparatorul de prețuri al ANRE unde introducem datele de consum. Comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE este singurul intrument pe care îl putem folosi pentru a ne face o idee despre prețurile de pe piață.

Selectăm racordarea la rețeaua de distribuție, apoi oferta cu toate tarifele reglementate incluse, pentru a vedea prețul final, și zona în care locuim. (cea mai mică tranșă este pentru casnici).

Trebuie să fim atenți, la alegerea ofertei! În primul rând trebuie să vedem care este prețul total pe care îl vom plăti acasă. Mulți furnizori aleg să prezinte doar acea componentă a “mărfii gaz” și spun “la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE”.

Atenție la ofertele cu abonament! Mai mulți furnizori au în oferte și o componentă de rezervare, adică un abonament zilnic pe care îl plătim, pe lângă consumul de gaze. Înainte de a respinge oferta pe motiv că “ni se bagă pe gât” un cost suplimentar, trebuie să ne facem niște calcule, care țin de consumul fiecăruia.

Este posibil ca o ofertă cu abonament, dar cu un preț ceva mai mic al gazului, să fie mai bună decât una standard, fără acest abonament zilnic, dacă locuim la casă și consumăm mult, mai ales iarna. Dacă, dimpotrivă, consumăm puțin, doar pentru aragaz, oferta cu abonament ar trebui cel mai probabil respinsă.

Un alt lucru important este acela că putem oricând schimba furnizorul de gaze în situația în care am găsit o ofertă mai bună. Toţi clienţii finali de gaze naturale au dreptul să îşi schimbe furnizorul, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitarii.

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe. Dar, atenție, trebuie să citim și paragraful referitor la ”condițiile contractuale”. Deci, ctrebuie să citit TOT contractul înainte de a semna unul nou.

De asemenea, trebuie să știm că nu trebuie decât să anunțăm noul furnizor dacă dorim să încheiem contractul cu el, și el se va ocupa apoi de restul. Nu vi se va întrerupe în niciun moment furnizarea gazelor pe timpul acestui proces.

Dacă este dificil chiar și pentru cei familiarizați cât de cât cu modul de căutare a unei oferte și de studiere a pieței de gaze de pe portalul ANRE, ne întrebăm cum se vor descurca pensionarii sau persoanele care nu au posibilitatea de a se informa corect?

Documentarea materialului a fost făcută consultând: anre.ro, gov.ro, profit.ro, asociatiaenergiainteligenta.ro, economica.net.

PUBLICITATE