De joi, gata cu fumatul! Vezi unde NU se mai fumează și cine aplică pedepsele


Începând de joi, 17 martie, fumatul va fi interzis în spațiile publice închise. Din acest moment, nu se va mai fuma în restaurante și cluburi, în școli și spitale, nici măcar în spațiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau școli. Potrivit AvocatNet, prevederile legii anti-fumat vor intra în vigoare pe 17 martie, și nu cu o zi mai devreme, așa cum a scris toată presa. Conform normelor de tehnică legislativă, termenul de 45 de zile stabilit pentru aplicarea legii se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării actului în Monitorul Oficial, acesta expirând la ora 24:00 a celei de-a 45-a zi de la publicare (16 martie), astfel că intrarea în vigoare se va produce efectiv joi, 17 martie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cine va amenda persoanele fizice care vor fuma în spaţiile publice închise și care sunt amenzile

Cine va încălca legea şi va fuma în spaţiile interzise, riscă să primească amenzi de la 100 la 500 de lei. Bănuim că pedepsele vor fi aplicate de ofiţerii şi agenţii de poliţie, inclusiv poliţiştii de frontieră, personalul ISU şi jandarmi  (Bănuim, pentru că aplicarea actului normativ e învăluită în ceață). Autoritățile au elaborat un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care se află în prezent în proces de definitivare. Potrivit documentului, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă:
– spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis”;
– este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;
– a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;
– este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii;
– în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară
– miroase a fum de țigară.
De asemenea, aceștia au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Persoanele juridice (firmele, localurile) care nu vor respecta interdicţiile referitoare la fumat riscă sancţiuni cu înăsprire graduală. La prima abatere – amenda este de 5.000 de lei, la a doua abatere 10.000 de lei plus suspendarea activităţii. La a treia abatere – amenda se ridică la 15.000 de lei, la care se adaugă închiderea unităţii.

Lista locurilor unde NU se mai poate fuma din 16 martie

Republica.ro a făcut o listă de locuri și situații și a obținut, punctual, de la reprezentanții Ministerului Sănătății, răspunsul dacă acolo va mai fi permis fumatul sau nu, începând din 16 martie.

Din 16 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv în cele din parc – , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară. În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma. Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Iată lista propusă de Republica.ro și răspunsurile, așa cum le-am primit de la Ministerul Sănătății:
1. În stațiile de autobuz (cele acoperite și cu 2 „pereți”) – NU este permis fumatul
2. Pe stadioane – NU este permis
3. În fața restaurantului, pe terasă – Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți – DA
4. În mașinile personale, dacă sunt și copii minori – DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autoritățile.
5. În parc – DA, în apropierea locului de joacă al copiilor – NU
6. La un concert – dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate – DA
7. În taxi – NU
8. În curtea spitalului – NU
9. Pe plajă la mare – Dacă este loc de joacă – NU. Dacă este plajă deschisă – DA
10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.
11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spații speciale? – Doar în spații care nu încalcă dispozițiile legale ( 2 pereti și un acoperiș). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este și loc de muncă
12. Vor dispărea scrumierele din fața marilor magazine? – NU. Dacă este în aer liber, și nu este încadrat de acoperiș și 2 pereți, se poate fuma.
13. Pe balcoanele clădirilor de birouri – (acoperite și cu minimum doi pereți) – NU va mai fi permis fumatul (după cum ne-a declarat șeful ANPC)

PUBLICITATE