De ce mai avem nevoie de Publiserv, dacă vrea să-și externalizeze lucrările din oraș?

SC Publiserv SA, ce aparține Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamț, solicită externalizarea mai multor servicii pe care le face de mai bine de 25 de ani și care, deodată, nu mai pot fi onorate.

Este vorba de:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • întreținere, reparații și amenajări spații de joacă;
  • montare și reparații mobilier stradal (aparate de joacă pentru copii, coșuri gunoi, bănci, garduri metalice pentru protecție);
  • amenajări de trotuare și alei acces prin montare borduri și pavele;
  • balastări, aducere la cotă cămine și guri de scurgere.

Solicitarea celor de la Publiserv arată că societatea nu mai poate sau nu mai are capacitatea de a desfășura acele activități prinse în contractul de prestări servicii cu primăria și ne întrebăm de ce mai este nevoie de Publiserv dacă nu sunt în stare să-și onoreze comenzile?

Primăria municipiului ar putea foarte bine să scoată la licitație lucrările pe care Publiserv nu dorește să le mai execute, dar în acest caz cineva trebuie să închidă robinetul banilor către această societate. Curios este că societatea vrea să renunțe la cele mai multe lucrări, dar în același timp continuă să facă angajări, după cum se poate observa din anunțurile postate pe site-ul propriu.

În ultimii ani Publiserv a făcut credite, a cumpărat utilaje, are organigrama întinsă la maxim, dar deodată nu mai poate sa lucreze. Oare nu mai poate să presteze pentru că oamenii de la birouri sunt mai mulți decât oamenii de pe șantier sau din strada?

Este legitimă întrebarea, atât timp cât am aflat că în ultima perioadă Publiserv a angajat ospătărițe de la ”Central” la departamentul economic și soții de primari cu care conducerea societății ar avea anumite „schimburi” reciproc avantajoase. Astea fiind doar două exemple (vom reveni pe acest subiect).

Apoi, de ce să mai primească Publiserv bani de la primărie pentru repararea locurilor de joacă, din moment ce societatea a direcționat această lucrare către o firmă cu ”pedigree” liberal, controlată de un fost prefect?

Nici deconturile serviciilor prestate între societatea Publiserv și primăria municipiului Piatra-Neamt nu sunt foarte clare, din moment ce Curtea de Conturi a imputat suma de 261.000 lei, reprezentând ”efectuarea unor cheltuieli, constând în plăţi pentru lucrări, neexecutate în cantitatea facturată (situații de lucrări supradimensionate) – la executarea de ”Reparații
curente/frezare-plombări și refacere covor asfaltic” în Piatra-Neamț.

Publiserv a fost societatea care, de-a lungul timpului, a furnizat locuri de munca plătite regește pentru oamenii de partid și contracte pentru firmele de casă. Pentru că e mai ușor să oferi contracte tip ”suveică”, prin Publiserv, decât să participi la licitație, la primărie.

Acest lucru se perpetuează și ne întrebăm de ce mai este nevoie de Publiserv în oraș? Doar pentru a subcontracta serviciile unor firme abonate la banul public? Sau se dorește îngenuncherea societății, intrarea acesteia în faliment, ca mai apoi ”cineva” să o cumpere cu tot cu spații și tehnică, la un preț derizoriu?

PUBLICITATE