De azi a început campania electorală. Vezi ce este interzis până pe 4 iunie


Încă din februarie, Guvernul a stabilit calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din acest an, care prevede că în data de 6 mai începe campania electorală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, campania a început astăzi (6 mai, ora 00:00) și se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, adică pe 4 iunie, la ora 7.00, în timp ce votul va începe pe 5 iunie, la ora 7.00, și se va încheia la ora 21.00.

Conform Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale:

Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
– In campania electorala, se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ura si intoleranta.
– In campania electorala sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa sau etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.
– Este interzisa utilizarea, de catre un partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori candidat independent, a locurilor speciale de afisaj electoral, astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori candidat independent. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori candidat independent poate aplica un singur afis electoral.
Sunt interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice, astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.

Următoarele tipuri de acţiuni şi materiale de propagandă electorală nu mai sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale:
– Vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie.
– Vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar.
– Spectacole, serbări, focuri de artificii, etc.
– Bannere, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

Interdicții:
Competitorii electorali nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie (n.r. – VALABIL ȘI ÎN CAMPANIA ONLINE). [art.36 alin. (7) din Normele metodologice]
Este interzisă utilizarea în campania electorală a pixurilor, cănilor, ceasurilor, tricourilor, jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, șepcilor, căciulilor, fularelor, sacoșelor sau a pungilor și a altor materiale din poliester, umbrelelor, găleților și alte materiale din aceeași categorie, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, produselor alcoolice, ţigărilor și a altor alimente asemenea.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. [art. 386 alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare]

 

PUBLICITATE