Date noi în dosarul Robmet Piatra-Neamț. Cum funcționa gruparea infracțională

Apar date noi în dosarul firmei Robmet din Piatra-Neamț, dosar în care judecătorii Tribunalului Neamț au dispus arestul preventiv pentru 3 persoane și arestul la domiciliu pentru alte 11 persoane. Este vorba de 8 femei și 6 bărbați.

Pe 19 octombrie, procurorii DIICOT au efectuat 19 percheziții la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de concurență neloială și înșelăciune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Față de 3 persoane cu vârste cuprinse între 27 și 51 de ani, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de 11 persoane, cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. (vezi articol AICI)

Cum funcționa gruparea infracțională

Potrivit MESAJUL.ro, începând cu anul 2014, trei persoane din conducerea firmei au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a falsifica marcajele de pe produsele industriale și a le vinde prin inducerea în eroare a cumpărătorilor cu privire la calitatea și proveniența acestora. Ulterior, la acest grup infracțional au aderat mai multe persoane, angajate în firmă.

Societatea din Piatra-Neamț cumpăra din China cantitități semnificative de robineți, de diferite tipuri și dimensiuni, cu scopul de a le vinde în țările din Comunitatea Europeană, deși produsele nu erau certificate în vederea comercializării în țările din U.E.

Astfel, în situația în care o comandă nu putea fi onorată integral cu produse europene, diferența era completată cu robineți din China care erau modificați. Se lipeau etichete de la producătorul solicitat de client, în schimb, produsele erau vândute clientului ca și când ar fi provenit de la o firmă din comunitate europeană, deși erau venite din China.

Robineților ajunși la Piatra-Neamțle erau șterse datele de marcare ale producătorului chinez, cât și celelalte date de identificare. Ulterior, cu ajutorul unei firme din Brașov, erau falsificate plăcuțele de identificare ale produselor cumpărate din Europa și aplicate celor din China.

În depozitul societății ar fi existat un procent de 70% marfă de provenită din China și 30% din comunitatea europeană.

Trebuie menționat că în interiorul firmei, mai mulți angajați erau responsabili cu identificarea clienților și prezentarea unor oferte comerciale nereale care conțin datele tehnice ale unor robineți din Comunitatea Europeană.

Pentru a corespunde din punct de vedere tehnic și calitativ, se falsifica documentația tehnică (certificatul de conformitate), dar se intervenea și fizic asupra robineților (se sudau anumite flanșe după care erau vopsiți).

Astfel, robineții puteau fi vânduți în statele din Comunitatea Europeană la prețuri mult mai mari decât cele cu care erau cumpărați.

Totodată, procurorii iau în considerare că modificările asupra robineților aduși din China le permiteau celor de la Robmet să le poată comercializa și către beneficiarii de fonduri europene, programe operaționale POSDRU și alte programe finanțate cu bani de la bugetul de stat.

În urma centralizării tranzacțiilor după țările de origine, anchetatorii au constatat că intrările de bunuri din China au însumat 72.293.079 RON în vreme ce din Regatul Unit au fost importate bunuri în valoare de 1.875 Lire Sterline, din Moldova în valoare de 880 €, iar din Franța în valoare de 4.833 €.

Robineții din Piatra-Neamț și explozia de la Petromidia

Anchetatorii au în vedere trei evenimente importante care au avut loc în România, evenimente ce au putut avea ca principală cauză comercializarea robineților de la firma din Piatra-Neamț.

Astfel, există indicii că explozia de la Petromidia din iulie 2021, soldată cu 3 morți și 3 răniți, ar putea avea printre cauze și achiziționarea unui robinet de la Piatra-Neamț, robinet care nu îndeplinea standardele de calitate solicitate de beneficiar.

Totodată, anchetatorii au în vedere și un eveniment ce a avut loc în 2017, în județul Satu Mare, unde a avut loc un incendiu la o sondă de gaz. Cauza incendiului se pare că a fost o scăpare de gaze la o valvă de protecție, iar din datele pe care le avem se pare că valva care a generat scăpările de gaz ar fi fost achiziționată de la firma din Piatra-Neamț.

O altă situație o întâlnim în perioada octombrie-noiembrie 2021, când firma din Piatra-Neamț a livrat un număr de 5 vane către o societate ce efectua lucrări de înlocuire conducte apă potabilă la Constanța. Din cauza unei vane care avea un defect de fabricație sau produs mai multe scurgeri de apă și o avarie majoră la sistemul de alimentare cu apă.

Acuzații de proxenetism, favoruri se.xuale și dare de mită

În acest dosar, procurorii au în vedere cercetarea și altor fapte, precum cele de mită sau proxenetism.

Potrivit surselor noastre, mai multe angajate ale societății Robmet care figurau în fișa postului ca agenți de vânzări, ofereau beneficiarilor mai multor societăți mită în foloase necuvenite, de la sume de bani, până la telefoane mobile de ultimă generație sau alte bunuri de valoare pentru a-i ”convinge” pe aceștia să achiziționeze produsele Robmet, cunoscând că nu sunt conforme standardelor europene.

De asemenea, se pare că majoritatea angajaților Robmet ar fi cunoscut activitățile infracționale și le-ar fi sprijinit în schimbul unor beneficii materiale.

Totodată, angajații Robmet aveau un salariu fix, iar începând cu anul 2021 administratorul societății a stabilit că echipele care ating obiectivele de vânzări să primească bonusuri ridicate.

Spre exemplu, o salariată ar fi avut un salariu net de 3.500 lei, iar pentru anul 2022, targetul de vânzări pentru echipa din care făcea parte era în valoare de 15.000.000 de lei, la atingerea căruia, bonusul primit ar fi fost de 600.000 de lei.

Se pare că s-ar fi predat sume de bani cu titlu de mită reprezentanților unor societăți în vederea încheierii de noi contracte, iar unele angajate în posturile de agenți vânzări ar fi oferit clienților și servicii de natură se.xuală în același scop.

De asemenea, angajații care făceau parte din echipele de agenți de vânzări primeau bonificații imense în ipoteza atingerii targetului.

Se vorbește de sume foarte mari de bani, care le-ar permite să achiziționeze imobile precum și un Mall, dar și călătorii în destinații exotice. Faptele de mită și proxenetism sunt în continuare cercetate de către autorități.

PUBLICITATE