Date noi în dosarul polițiștilor din Piatra-Neamț


Jumătate din efectivul Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț a fost implicat în activitatea infracțională de luare de mită în perioada monitorizării de către organele de anchetă din cadrul DNA, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Bacău, care a dispus arestarea preventivă a șapte polițiști rutieri. – notează Agerpres

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform documentului, monitorizarea inculpaților s-a realizat pe o singură autospecială a Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț, constatându-se că luarea de mită era o practică răspândită printre toți lucrătorii de poliție care au fost repartizați să efectueze servicii în perioada monitorizării pe acel autovehicul, aceștia reprezentând jumătate din efectivul Biroului Rutier.

Instanța a apreciat că, prin lăsarea în libertate a inculpaților în acest stadiu al procesului, s-ar induce „un puternic sentiment de insecuritate socială, de nesiguranță în opinia publică, precum și de neîncredere în capacitatea organelor judiciare de apărare a societății împotriva infracțiunilor”. „Periculozitatea pe care inculpații o prezintă rezultă și din faptul că, deși aceștia aveau bănuieli asupra faptului că ar putea fi urmăriți, respectiv interceptați sau înregistrați ambiental, aceștia persistă în comiterea acțiunilor specifice elementului material al infracțiunii de luare de mită”, se mai spune în motivare.

Totodată, judecătorul a apreciat că măsura arestării preventive a inculpaților este proporțională cu gravitatea acuzațiilor aduse acestora și necesară în vederea efectuării în condiții optime a urmăririi penale.

Buzunarele uniformei sunt mici

Unul dintre avocații polițiștilor rutieri din Piatra Neamț a arătat, în fața instanței care a judecat propunerea de arestare preventivă a acestora, că din imaginile prezentate de procurori nu se poate reține faptul că inculpații au luat bani cu titlu de mită, punctând că sumele care se văd sunt cele personale pentru „cumpărături și alimentația zilnică” din timpul programului, ele fiind depozitate în mașina de serviciu pentru că uniformele au buzunare mici, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău, notează aceeași sursă citată

Potrivit documentului, avocatul comisarului șef de poliție Viorel Andronic și al altor doi inculpați din dosar, agenți de poliție, a susținut că buzunarele de la ținuta de serviciu sunt mici, iar inculpații puneau banii personali în mașina de serviciu.

„De asemenea, nici faptul că din imagini rezultă că ofițerul și subofițerul numărau niște bani, nu poate fi reținut acest aspect, întrucât erau bani proprii pentru cumpărături personale, alimentația zilnică din timpul serviciului. (…) Arată că banii erau personali, se completa registrul cu acești bani personali la începerea serviciului, registru care nu se regăsește atașat la dosarul de urmărire penală. Apreciază că inculpații nu aveau nimic de ascuns, respectiv bani luați cu titlu de mită, ci pentru faptul că buzunarele de la ținuta de serviciu sunt mici pentru chei, telefon etc. inculpații puneau banii personali în mașină. Nu se poate reține că inculpații luau mită de la persoane necunoscute”, a arătat avocatul, conform motivării.

În replică, reprezentantul Ministerului Public a explicat că niciunul dintre inculpați nu a relatat că a pus bani personali în torpedoul autospecialei.

Vezi și Referat DNA – Polițiștii din Piatra-Neamț bănuiau că sunt intercepțați. Vezi unde țineau mita!

D.M.B.
sursa: Agerpres
PUBLICITATE