Curtea Constituțională a respins proiectul prin care au fost eliminate pensiile speciale

Curtea Constituțională (CCR) a respins proiectul prin care au fost eliminate pensiile speciale. Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Din cei nouă judecători ai Curții Constituționale, șase primesc pensii speciale.

CCR a admis, astăzi, sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Camera Deputaților a aprobat, în luna ianuarie 2020, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale.

Potrivit proiectului, urmau să fie eliminate:

  • pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori;
  • pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor;
  • pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari;
  • pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României;
  • pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil;
  • pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

Pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate.

De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, strict pe baza contribuțiilor.

”Cum pot niște judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale, să judece, cu bună-credință, desființarea pensiilor speciale?

Cât timp judecătorii CCR beneficiază de privilegii și de cumulul pensie-salariu, vom putea avea o decizie favorabilă desființării pensiilor speciale?

PNL a fost și este singurul partid care a dus la votul final o asemenea lege, în care am prevăzut anularea pensiilor speciale, inclusiv cele ale judecătorilor CCR.

A fost atacată de așa-zisul Avocat al Poporului, care a luat o decizie împotriva poporului roman, care respinge pensiile speciale!

Vom aștepta punctul de vedere al CCR și vom reveni cu un nou act normativ care să țină cont de motivarea CCR! Rușinoasă și dezonorantă decizie!” – a declarat Florin Roman, liderul deputaților PNL.

PUBLICITATE