Cum va fi VREMEA până pe 23 septembrie. Prognoza meteo pe două săptămâni

Vremea va fi călduroasă în următoarea decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a ţării, păstrând caracteristicile sfârşitului de vară, în timp ce precipitaţiile vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului, reiese din prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  10 – 23 septembrie 2018

MOLDOVA

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori normale și local chiar mai mici decât cele climatologic specifice în cea mai mare parte a regiunii, astfel că maximele se vor situa în ecartul mediu de 21…24 de grade, iar minimele în cel de 10…15 grade. În perioada 13-16 septembrie vremea va deveni caldă, cu temperaturi maxime de 26…29 de grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână estimările prognostice indică menținerea unui regim de temperatură mai ridicat decât cel obișnuit după mijlocul lunii septembrie.
La începutul intervalului (10-11 septembrie), vor fi ploi pe arii relativ extinse, dar slabe cantitativ. Probabilitatea pentru ploi locale va fi în creștere și în perioadele 16-17 și 21-23 septembrie.

LA MUNTE

Intervalul de referință va debuta cu o vreme caracterizată de valori de temperatură în jurul celor normale pentru această perioadă din an. Apoi, treptat vremea se va încălzi, temperaturile urmând a se situa în general peste mediile multianuale. Astfel, maximele diurne vor crește de la un ecart de 11…17 grade spre valori de 14…20 de grade, iar cele minime de la 3…9 grade la 5…10 grade, în medie. Pentru a doua săptâmână estimarile prognostice indică temperaturi, în marea lor majoritate, mai ridicate decât norma climatologică a perioadei.
La începutul intervalului vor fi ploi slabe, pe spații restrânse. Probabilitatea să plouă în majoritatea masivelor va fi mai ridicată în perioada 16- 20 septembrie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE