Cum stă județul Neamț în statistici: șpaga cerută în spitale și solicitarea de a veni cu medicamente de acasă

În primele zile ale pandemiei, în perioada de lockdown (martie – aprilie 2020) s-a evidențiat nevoia populației pentru date, statistici și grafice corecte și complete despre situația medicală îngrijorătoare din țară.

Pentru a răspunde acestei nevoi, inițial, a fost creată o mică platformă oficială de către câțiva voluntari care, ulterior, a devenit platforma oficială Covid a Guvernului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel a luat naștere Graphs.ro. Site-ul a fost lansat în luna aprilie 2020 și continuă să funcționeze până în ziua de astăzi. Zilnic sunt introduse manual noile date disponibile, preluate de la Ministerul Sănătății.

Profesorul doctor Dragoş Vana, programator de software în domeniul sănătăţii şi fondator al platformei Graphs.ro, este cel care a centralizat aceste date, transmise de pacienţi prin intermediul mecanismului de feedback implementat de Ministerul Sănătăţii, apoi prelucrate statistic de platforma Graphs.ro.

Am căutat în statisticile referitoare la județul Neamț două teme. Cea referitoare la șpaga cerută în spitale și la solicitarea către bolnavi de a cumpăra medicamente sau materiale sanitare.

La întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente”, județul Neamț se află în media națională de 1,61%. Peste noi la capitlul ”solicitare șpagă” se află Botoșaniul cu 3,25% și Bacăul cu 2,05%, iar județele Suceava, Iași și Vaslui sunt sub media națională.

Graficele individuale pe fiecare spital în parte arată că la capitolul ”șpagă în spitale” pe primul loc se află Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, urmat de Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, care în primele luni ale acestui an nu apar pe grafic astfel de valori, iar pe locul trei se află Spitalul Orăpșenesc din Bicaz, unde solicitarea de șpagă ar fi la un nivel foarte redus.

La capitolul referitor la cumpărarea de medicamente sau materiale sanitare de către bolnavi, județul Neamț stă foarte prost în statistici. Astfel, suntem pe primul loc dintre județele Moldovei, cu un procent de 23,4%, fiind cu mult peste media națională care este de 14,3%.

În schimb, la întrebarea referitoare la cât de mulțumiți au fost bolnavii de implicarea asistentelor medicale, în județul Neamț lucrurile par să stea un pic mai bine.

 

PUBLICITATE