Cum sa alegeti TLD-ul perfect?

Un domeniu de nivel superior (Top-Level Domain sau TLD) este ultima parte a adresei unui site web – cunoscuta pentru majoritatea utilizatorilor ca extensia domeniului. Pentru majoritatea site-urilor web, TLD-ul perfect este .com, .net sau .org – care sunt cele mai frecvent intalnite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dar cand utilizam ccTLD-uri (Country code Top-Level Domain) sau domeniile nationale de nivel superior, acestea se schimba in .ro, .de, .it .fr, etc. Aveti o varietate de optiuni pentru a gasi TLD-ul perfect pentru website-ul dvs.

Sa luati o decizie atunci cand aveti de ales intre sute de TLD-uri pe care le puteti utiliza poate necesita mult timp. Prin urmare, cum alegeti TLD-ul perfect pentru site-ul dvs. web?

Cum alegeti TLD-ul perfect

Numele de domeniu este reprezentantul online al marcii dvs. ceea ce inseamna ca trebuie sa ii acordati importanta. Aceasta deoarece acesta va fi una dintre fortele dvs. motrice pentru marketing si pentru a ajunge la un public mai larg.

Majoritatea marcilor isi vor alege propriul nume de marca ca domeniu de nivel secundar cu extensia .com. Cu toate acestea acest lucru nu este intotdeauna atat de usor pe cat pare deoarece alegerea numelor de domeniu poate fi complicata.

Exista cazuri in care un TLD generic .com pentru marca dvs. nu este disponibil si va trebui sa va indreptati catre o alta extensie. Unele extensii nu sunt potrivite pentru anumite tipuri de proiecte si se nste o noua intrebare:

Cum alegem mai exact domeniul de nivel superior (extensia domeniului)?

1. Luati in considerare numele brandului dvs.

Daca doriti sa aveti succes in mediul digital website-ul dvs. este una dintre cei mai importanti factori. Acest lucru inseamna ca un nume de domeniu web (inclusiv TLD-ul) afecteaza intr-un mod sau altul modul in care publicul dvs. va percepe marca.

Dupa cum am mentionat, .com este un TLD generic si utilizat in mod obisnuit fiind cea mai populara extensie de domeniu. Extensiile alternative va pot oferi insa oferi oportunitati pentru atrage atentia potentialilor dvs. vizitatori.

Nu utilizati un TLD fara legatura cu numele dvs. de domeniu. Sa presupunem ca numele dvs. de domeniu preferat (si numele companiei) este cheapclothes. Nu puteti utiliza un TLD aleatoriu, cum ar fi .soccer deoarece nu are legatura si nu inseamna nimic pentru afacerea dvs. In schimb, daca alegeti una din extensiile noi de domenii precum .fashion (care are legatura cu brandul dvs.) veti atrage atentia publicului si va veti imbunatati imaginea.

In cele din urma, TLD-ul dvs. contribuie direct asupra nivelului de  incredere pe care il ofera websitul dvs. pentru publicul si vizitatorii sai. Exista TLD-uri care pot fi percepute ca nesigure sau care nu sunt demne de incredere, asa ca este important sa fiti atent si la acest lucru.

2. Aveti in vedere piata dvs. tinta

Un TLD este important pentru piata dvs. tinta, mai precis  ccTLD-urile sau domeniile nationale de nivel superior.

Extensiile de tara sunt importante pentru a comunicat care este piata dvs. tinta atat clientilor cat si motoarelor de cautare. Un ccTLD serveste ca un semnal catre Google si alte motoare de cautare ca incercati sa va adresati publicului dintr-o anumita tara sau vorbitor al unei anumite limbi si ca urmare clasarea in rezultatele de cautare ca tine cont de acest semnal.

Detinerea unui ccTLD poate reprezenta un obstacol in clasarea pe piata de cautare internationala sau globala. Dar daca dvs. sau clientul dvs. sunteti absolut sigur ca doriti sa vizati doar o anumita locatie atunci ccTLD-urile nu reprezinta o problema.

3. Pentru un TLD perfect, nu uitati de SEO

Exista doua lucruri pe care trebuie sa le retineti atunci cand va ganditi la SEO in procesul de alegere a unui TLD pentru numele de domeniu:

  • ccTLD-urile vor functiona cel mai bine daca dvs. sau clientul dvs. aveti tinta un public local. ccTLD-urile nu sunt eficiente pe piata de cautare internationala, dar sunt extrem de eficiente pentru cautari locale foarte concentrate.
  • TLD-urile generice precum .com si .net sunt mai eficiente pentru piata internationala, mai ampla. Acest lucru nu inseamna ca TLD-urile generice sunt mai eficiente in clasarea in TOATE motoarele de cautare. Clasamentul depinde de eforturile depuse, de calitatea site-ului si a continutului acestuia si de autoritatea sa pe segmentul industriei respective.

Alegerea unui TLD perfect: Concluzie

TLD-ul domeniului dvs. nu este un lucru pe care sa il puteti decide fara o analiza adecvata deoarece va afecta pe termen afacerea dvs.

Prin urmare, conteaza TLD-ul domeniului dvs. atat de mult in cadrul schemei de marketing digital? Da. Cel mai evident motiv este lipsa unui TLD fara de care nu veti avea un site web pe care sa lucrati. Alegerea corecta a unui TLD  va poate ajuta in eforturile de SEO, desi intr-o masura mai mica.

PUBLICITATE