Cum este fotbalul din România văzut din exterior?

Echipa națională de fotbal a României ne reprezintă țara în competiția internațională de fotbal masculin și este administrată de Federația Română de Fotbal. Aceasta este cunoscută în mod colocvial sub numele de Tricolori.

România se poate lăuda cu faptul că este una dintre singurele patru echipe naționale din Europa – fiind vorba de Belgia, Franța și Iugoslavia ca alți competitori – care a participat la prima Cupă Mondială FIFA din 1930. De la acea performanță, s-a calificat în 1934, 1938, 1970, 1990,  precum și pentru edițiile 1994 și 1998. Condusă fiind de fostul jucător Gheorghe Hagi, cele mai bune momente ale sale au fost în 1994, când a ajuns în sferturile de finală. Echipa a fost eliminată de Suedia la loviturile de departajare, după ce a învins anterior Argentina.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La Campionatele Europene, cea mai bună performanță a României a fost în 2000, când a avansat în sferturile de finală dintr-o grupă cu Germania, Portugalia și Anglia, înainte de a cădea în eventualele secunde cu Italia. De asemenea, au ajuns în ultimele opt în 1960 și 1972 și s-au calificat la turneele din 1984, 1996, 2008 și 2016.

Naționala României joacă în principal meciurile de acasă, pe Arena Națională, cel mai mare stadion din țară, cu o capacitate de 55.600 de locuri. Stadionul Național este o locație de Categoria 4 și, ca atare, a găzduit finala UEFA Europa League 2011-2012.

Alte meciuri, inclusiv jocurile de calificare pentru Cupa Mondială FIFA și Campionatul European de Fotbal UEFA și nu doar meciuri amicale, se joacă în alte locații precum Stadionul Ion Oblemenco, Cluj Arena, Stadionul Ilie Oană mai mic și Stadionul Dr. Constantin Rădulescu.

Fără îndoială, dacă o echipă este bună, va avea o acoperire media completă, va fi găsită pe platforme cu pariuri sportive fotbal precum 888, iar mai devreme sau mai târziu va deveni favorita tuturor. Și care este cel mai bun mod de a dovedi că ești bun, dacă nu prin goluri și câștigând meciuri? În acest moment, CFR Cluj deține topul Ligii I, iar scorurile lor reale și viitoarele jocuri pot fi urmărite pe site-ul lor oficial. CFR Cluj s-a impus cu un scor 1-0 împotriva lui FC Voluntari, într-un meci care a avut loc pe 30 octombrie și care a fost decisiv pentru etapa a 14-a a Ligii 1.

Cei mai buni fotbaliști români au fost superstaruri internaționale și au adus contribuții importante tehnicilor de joc. Aceștia au jucat pentru multe cluburi de fotbal de top din întreaga lume. În timp ce mulți fani ai fotbalului îl consideră pe Gheorghe Hagi cel mai bun fotbalist român, unii l-ar plasa pe locul întâi pe Nicolae Dobrin. Astfel de comparații sunt destul de dificile deoarece aceștia au jucat în epoci diferite.

Supranumit „Maradona Carpaților”, Gheorghe Hagi a fost probabil cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc. A fost desemnat de șapte ori Fotbalistul Anului, a avut 124 de selecții și a condus România în sferturile de finală în finala Cupei Mondiale din 1994. A marcat unul dintre cele mai memorabile goluri ale acelui turneu. A scris istorie și atunci când a câștigat Cupa UEFA cu Galatasaray, primul trofeu european al unui club turc. Timp de 12 ani, din 2009 până anul acesta fostul fotbalist a fost proprietarul echipei de fotbal FC Viitorul, desemnată și campioana sezonului 2016-2017.

Nicolae Dobrin este considerat unul dintre cei mai mari jucători ai României din anii 1960. A fost desemnat Jucătorul Român al Anului de trei ori, în 1966, 1967 și 1971. A mers în finala CM în 1970, dar nu a jucat. A fost o țintă pe termen lung a lui Real Madrid, dar regimul comunist din România nu i-a permis să plece. A jucat la Argeș Pitești timp de 22 de ani și doar un an la o altă echipă, Târgoviște.

Gheorghe Popescu a jucat concomitent cu legendarul Hagi, dar pentru că a fost fundaș, a primit cu greu aceleași aplauze ale vedetei atacante. Cariera lui Popescu a început la Universitatea Craiova în 1985. A stat acolo pentru șase sezoane, jucând 133 de meciuri și marcând de 18 ori. O perioadă de împrumut la Steaua Bucureşti a durat doar 16 meciuri înainte ca Popescu să se mute la PSV Eindhoven al Olandei, unde a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din lume la acea vreme. Echipa engleză din Premier League, Tottenham Hotspur, a plătit 2,9 milioane de lire sterline pentru a-l include pe Popescu. A jucat un sezon înainte de a se muta la FC Barcelona, unde clubul catalan l-a făcut căpitan de club. Popescu a petrecut două sezoane în Spania, patru în Turcia cu Galatasaray, înainte de a juca pentru Lecce al Italiei, Dinamo Bucureşti şi Hanovra din Germania. A renunțat la pantofii de sport la sfârșitul sezonului 2002-03, jucând de 621 de ori și înscriind 73 de goluri.

În prezent, topurile celor mai valoroși fotbaliști actuali se tot schimbă, dar, cu siguranță, nume precum Răzvan Marin, Ionuț Radu sau Dennis Man nu rămân străine microbiștilor. În 2020, Dennis Man a primit titlul de cel mai bun fotbalist al anului, pentru performanțele sale reprezentând FCSB. Ianis Hagi face mândră echipa Rangers, pri faptul că este cel mai bun jucător de câmp. Performanța sa de top se datorează și faptului că are o relație prosperă cu antrenorul Steven Gerrard.

Cel mai important eveniment viitor pentru fotbalul românesc va fi Cupa Mondială FIFA 2022 găzduită în Qatar. România a fost extrasă în Grupa J UEFA, alături de țări precum Germania, Armenia, Macedonia de Nord, Islanda și Liechtenstein. România se află în prezent pe locul 2 în această grupă cu 13 puncte și un golaveraj pozitiv de +3. În consecință, încă mai deține șanse pentru participarea în turul doi după încheierea fazei grupelor, deși prin faza de playoff, Germania și-a consolidat prima poziție.

PUBLICITATE