Cum arată o comoară descoperită în Neamț. Tezaur de 200 de monede de acum 2000 de ani

308707_212693778791400_1745665033_nO adevărată comoară a fost descoperită sâmbătă în comuna Ruginoasa, județul Neamț. Un tezaur din secolele I-III, care ar putea fi estimat la 15.000 de euro a fost găsit de pietreanul Marius Irimia. Nu este prima lui descoperire; în ultimii 2 ani jumătate găsind 6 astfel de comori. Tezaurul a fost predat primăriei Ruginoasa, în final ajungând la sediul Direcției pentru Cultură Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Să descoperi un astfel de tezaur e un sentiment pe care nu-l pot descrie în cuvinte. Când găsești o monedă, zece, o sută, pe care 2000 de ani n-a pus nimeni mâna pe ele și te gândești ce s-a întâmplat cu cel care a îngropat tezaurul. Cu 200 de dinari, la vremea aceea puteai să-ți cumperi undeva între 15 și 20 de sclavi.
Cel mai interesant e că fiecare monedă are o poveste frumoasă. 98% din ele sunt diferite. De exemplu, una din ele este bătută în comemorarea cuceririi Daciei și apare împăratul Traian iar la picioarele lui, săbiile curbate specifice dacilor.

Eu trebuia să mă duc să sap în altă parte, la vreo 80 de metri. Am început să patinez jumătate de oră în noroi până s-a dus mașina într-un șanț. După ce am dat cu spatele și am reușit să ies și am zis că dacă tot am rămas blocat, să caut și în zona asta. După ce am bântuit vreo 3 ore până când am găsit o zonă cu ceramică. M-am mai învârtit prin jur, am mai găsit un medalion și după am dat de o monedă. Atunci m-am gândit că e posibil să fie mai multe… Abia a doua zi am derulat filmul și mă gândeam că dacă era drumul bun, mă duceam în treaba mea și probabil nu găseam nimic. Cine știe pe lângă câte zeci sau sute de tezaure n-am trecut așa… – ne-a declarat Marius Irimia

Cele 200 de monede sunt din secolele I-III era noastră și au fost făcute începand cu Nero (54) până în anul 209-211. Alti împarați romani care apar pe dinari sunt: Galba, Vittelius, Titus, Domițian, Nerva, Traian, Adrian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Lucius Verus, Septimius Severus.

Foto – Facebook

PUBLICITATE