Cum am putea scăpa de inundațiile din Văleni, dacă Direcția Silvică Neamț s-ar implica

ACTUALIZARE: Direcția Silvică Neamț, drept la replică după articolul cu inundațiile din Văleni

Inundațiile în cartierul Văleni din municipiul Piatra-Neamț încep să vină anual, cu precizie exactă: ultimele săptămâni ale lunii iunie. Așa a fost în 2019 dar și în acest an.

Autoritățile fac comandamente peste comandamente și celule de criză în care mai mult se centralizează pe hârtie agubele de pe urma inundațiilor, pentru că intervenția cu utilaje în timpul ploii și al viiturii nu rezolvă mare lucru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Forța apei venită din amonte este peste capacitatea escavatoarelor de a goli albiile colmatate, iar toată nenorocirea se îndreaptă, inevitabil, spre curțile și în casele oamenilor.

Cam asta fac comandamentele formate din reprezentanți ai Prefecturii, ISU, Apelor Române, Romsilva, Primărie, DAS, DSP, etc. Constată, apoi fiecare familie sinistrată primește câțiva saci de ciment și câteva materiale de construcții pentru a repara ceea ce a distrus apa. Uneori și bani, dar nu suficienți pentru acoperirea pagubelor.

Este limpede că problema inundațiilor din Văleni pleacă de la torenții formați în zona pădurilor din spatele cartierului, zonă aflată în administrarea Direcției Silvice Neamț în cea mai mare proporție și care mătură tot în jur.

De ani de zile sunt inundații, dar concret nu se face nimic după ce acestea trec. Oamenii din zonă trebuie să se mulțumească cu promisiuni. Primăria nu poate interveni în zonele de pădure, iar Apele Române au bucățica lor de responsabilitate.

În tot acest timp, Direcția Silvică Neamț doarme, după ce, de-a lungul timpului, a aprobat tăieri masive în zona respectivă, iar acum se miră de nenorocirile rezultate.

Pentru a-i trezi la realitate pe domnii de la Direcția Silvică Neamț, atașăm un video cu o lucrare făcută de colegii lor de la Bacău, de pe raza Ocolului Silvic Comănești, care au preluat o undă de viitură printr-o lucrare de corectare a torenților în bazinul hidrografic Păltiniș.

În filmare se pot observa barajul și canalul de fugă în funcțiune și modul în care viitura puternică este preluată de această lucrare. Același lucru poate fi făcut și în zona Văleni, pe torenți, dacă s-ar dori cu adevărat.

Aceste lucrări de corectare a torenților previn inundațiile, protejează localitățile, căile de comunicații, lacurile de acumulare și obiectivele industriale, asigură stabilizarea talvegurilor văilor și versanților, reduc eroziunea și rețin aluviunile temporare. Ele reprezintă lucrări complexe, de-a lungul lor realizându-se și lucrări de împăduriri.

Viitură preluată de o lucrare de corectare a torenților realizată de Direcția Silvică Bacău

🤔 ‼️ Puțini știu, dar viiturile care se formează în zonele montane sunt preluate și disipate de lucrări de corectare a torenților, investiții realizate de-a lungul anilor de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în pădurile administrate. ‼️ 📢 Dacă vreți să afle și alții, #SHARE🆕 🎥 Urmăriți cum o undă de viitură este preluată de o lucrare de corectare a torenților în bazinul hidrografic Păltiniș, pe raza Ocolului Silvic Comănești din cadrul Direcției Silvice Bacău. În filmare se pot observa barajul și canalul de fugă în funcțiune și modul în care viitura puternică este preluată de această lucrare. 🔴 Aceste lucrări sunt prima stavilă în calea viiturilor, prin scurgerea dirijată a apei pe văile de munte.🔴 Lucrările de corectare a torenților, investiții considerabile realizate de-a lungul vremii de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, previn inundațiile, protejează localitățile, căile de comunicații, lacurile de acumulare și obiectivele industriale, asigură stabilizarea talvegurilor văilor și versanților, reduc eroziunea și rețin aluviunile temporare. Ele reprezintă lucrări complexe, de-a lungul lor realizându-se și lucrări de împăduriri.ℹ️ Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a realizat, în ultimii nouă ani, ‼️ 57 de lucrări de corectare a torenților, cu o lungime a rețelei torențiale corectată de ‼️ 151,1 kilometri.ℹ️ Anul acesta, Romsilva are în programul de investiții pe execuție 29 de lucrări de corectare a torenților, din care cu valoare în program un număr de 16 obiective, cu o lungime a rețelei torențiale corectată de 51,3 de kilometri, și o investiție de 5,078 milioane de lei.credit: Ioan Bitir, Romsilva – Direcția Silvică Bacău*****ℹ️ 🇬🇧 Torrent corection works preventing floods at Comănești Forest District in Bacău county, Romania#DezvoltareDurabilă #ConteazăPentruViitor #Silvicultură #păduri #pădure #mediu #inundații #investiții #România

Gepostet von Regia Nationala a Padurilor – Romsilva am Mittwoch, 24. Juni 2020

 

PUBLICITATE