Culturile afectate de seceta ar putea fi despagubite printr-o schema de ajutor de stat

Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, în această vară, ar putea fi despăgubiți cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale /MADR/ Daniel Botănoiu, într-o întâlnire de lucru cu fermieri și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județul Neamț.

„La nivel ministerului, monitorizăm cu foarte multă atenție situația din teren. Pentru a putea veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin direcțiile agricole județene, a solicitat de la primării date referitoare la situația culturilor și suprafețele afectate de secetă. După centralizarea și analiza acestora, direcțiile agricole vor transmite raportul către minister. Ulterior, vom găsi cea mai bună soluție pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă, cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat’, a precizat oficialul.

Totodată, Botănoiu le-a prezentat producătorilor agricoli oportunitățile de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, în vederea refacerii infrastructurii secundare de irigații.

„Prin Sub-măsura 4.3 — Sprijin pentru investiții în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier — Componenta irigații, din noul PNDR, se pot accesa, numai anul acesta, 218 milioane de euro pentru proiecte care vizează refacerea infrastructurii secundare de irigații. Pentru întreaga perioadă de programare, bugetul alocat pentru asemenea investiții se ridică la peste 435,2 milioane de euro’, a spus secretarul de stat în MADR.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, printre subiectele ridicate de fermierii prezenți la discuții s-au aflat și efectele eliminării cotelor de lapte la nivel european, amenajamentele pastorale, posibilitățile de stimulare a investițiilor în sectorul zootehnic și în zona montană, precum și efectele aplicării Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

„Această lege a fost gândită pentru protejarea producătorului adevărat, adică agricultorul care deține teren sau animale și face producție. Principalul efect al legii este scoaterea intermediarilor din relația producător-consumator final, astfel încât micul producător să își poată valorifica marfa, să obțină profit’, le-a explicat secretarul de stat agricultorilor nemțeni.

La întâlnirea de lucru organizată în județul Neamț, alături de oficialul MADR, au fost prezenți reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură /APIA/, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale /AFIR/, Agenției Naționale pentru Zootehnie ‘Prof. Dr. G.K. Constantinescu’, Direcției pentru Agricultură a Județului Neamț, împreună cu peste 200 de producători din sectorul vegetal și zootehnic.

 

sursa AGERPRES

PUBLICITATE