Cuiva îi este dor de Cetatea Dacică Petrodava. Autorităților cu siguranță… NU!

Cetatea dacică Petrodava reprezintă cel mai vechi monument istoric din Piatra-Neamţ, iar vestigiile care se mai pot vedea în zilele noastre se rezumă la câteva porţiuni din zidul fostei cetăţi.

Cu toate astea, autoritățile nu par să pună mare preț nici pe aceste vestigii și nici pe ceea ce istoria a scris cu două milenii în urmă. Cetatea Petrodava este situată în municipiul Piatra Neamţ, pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de 457 de metri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ca să ajungi acolo, trebuie să întrebi prietenii care au mai fost în plimbare sau pe la casele de pe strada Bâtca Doamnei. Nu există niciun indicator care să te îndrume spre Cetatea Dacică Petrodava, informează mesajul.ro.

Drumul de acces este de fapt o uliță care urcă printre case și care nici măcar nu este pietruită.

Odată ajuns la vechea fortăreață, vei avea neplăcuta surpriză de a nu găsi nicio plăcuță pe care să scrie unde te afli sau câteva cuvinte despre ce a reprezentat, în istorie, acel loc.

De foarte mult timp, pe singurele porțiuni vizibile ale fostei cetăți, zace un mesaj scris cu spray roșu ”MIE DOR DE TINE PITIC”.

Nici primăria municipiului Piatra-Neamț și nici Direcția Județeană pentru Cultură Neamț nu par deloc deranjate sau afectate de aceste aspecte. E ca și cum nu ar exista!

Vestigiile sunt pe teritoriul municipiului Piatra-Neamț, iar Direcția pentru Cultură este cea care se ocupă de protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al județului Neamț.

Primăria este ocupată cu montarea sutelor de semafoare, iar cei de la Cultură dorm pe ei, asta putem înțelege din dezinteresul și nepăsarea pentru cel mai vechi monument istoric din Piatra-Neamţ.

În schimb, în urmă cu câteva săptămâni, un turist din județul Iași a dat o palmă autorităților locale. Vizitând Cetatea Petrodava și văzând că nu există nicio urmă de informare, a confecționat pe loc un placaj pe care a scris cu un marker ”Cetatea Dacică Petrodava”, a lipit tricolorul și l-a bătut în cuie pe copacul de lângă zidul cetății.

Concluzia este următoarea: Dumnezeu ne-a lăsat un cadru natural de excepție, istoria și-a lăsat amprenta cât se poate de frumos în aceste locuri, dar am primit, în compensare, autorități care doar asistă neputincioase și dezinteresate la degradarea continuă.

PUBLICITATE