CSM reacționează după ce magistrații Judecătoriei Piatra-Neamț au anunţat proteste

Nemulţumiţi de proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, aflate în dezbatere publică, judecătorii pietreni au decis să protesteze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În acest sens, programul de lucru al instanţei de sub Pietricica va fi întrerupt zilnic, începând de luni (14 mai), între orele 12 şi 13. De asemenea, în ziua de 18 mai urmează să aibă loc o şedinţă a adunării judecătorilor în vederea iniţierii unei forme de protest mai severe, întreruperea totală a activităţii. (vezi articolul – AICI)

Și CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a avut o reacție după decizia judecătorilor din Piatra-Neamț (prima din România care a anunțat astfel de proteste) și a transmis prin intermediul unui comunicat de presă un mesaj către toţi judecătorii şi procurorii din ţară, cu privire la lucrările Comisiei Iordache, unde se modifică prevederile Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală.

Pe rolul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției se află în procedură parlamentară proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Propunerile cuprinse în proiectul de lege au fost analizate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul comisiei de specialitate, poziţia exprimată de Consiliu şi transmisă Parlamentului ţinând cont şi de numeroasele propuneri şi observaţii comunicate de instanţele judecătoreşti şi de parchetele de pe lângă acestea cu privire la proiectul de lege, dar şi cu privire la alte modificări legislative, rezultate din aplicarea Codului penal, în privinţa cărora s-a apreciat că ar conduce la îmbunătățirea cadrului normativ.

Propunerile şi observaţiile ce concretizează poziţia Consiliului Superior al Magistraturii sunt susţinute în cadrul dezbaterilor parlamentare de către reprezentanţii acestei autorităţi publice.

În lumina rolului său constituţional, de garant al independenţei justiției, Consiliul Superior al Magistraturii va continua demersurile instituţionale pentru un cadru normativ care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi realizarea unei justiţii eficiente, bazată pe proceduri predictibile.

În procedura parlamentară, în realizarea dreptului membrilor autorităţii legislative, pot fi formulate amendamente, care se supun analizei Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului şi în raport de care Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia.

Referitor la preocuparea sistemului judiciar faţă de informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la unele amendamente la proiectul de lege în discuție, menţionăm că, în procedura parlamentară, Consiliul nu va susţine acele amendamente care nu corespund dezideratelor de mai sus, respectiv propunerile vizând introducerea infracţiunilor de ,,Rea-credinţă” şi ,,Gravă neglijenţă” sau alte incriminări de natură să aducă atingere independenţei justiţiei.” – notează comunicatul CSM

Mai jos, declarația judecătorului Cătălin Mirel Mormoe, purtător de cuvânt al Judecătoriei Piatra-Neamț, privitor la modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

PUBLICITATE