Creştin-ortodocşii din România vor celebra 4 noi sfinţi

La Mănăstirea Putna a avut loc ieri, 14 mai 2017, proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan. – notează basilica.ro

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sfinţii Putneni vor fi sărbătoriţi în zilele de 15 şi 16 mai.

Iacob Putneanul a intrat în viața monahală pe când avea doar 12 ani, iar la 17 a devenit preot. Opt ani mai târziu a fost numit stareț al mănăstiri Putna și ulterior desemnat episcop și mitropolit al Moldovei.
Potrivit bisericii, a înființat prima școală elementară rurală din Moldova și a luptat pentru drepturile celor săraci și asupriți.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a aprobat și canonizarea a trei dintre ucenicii mitropolotului Iacob Putneanul. Este vorba de cuvioșii părinți de la mănăstirea Sihăstria Puntei: Sila, Paisie și Natan.

Înainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificaţia acestui ceremonial.

”Această proclamare este o lucrare de a aduce la cunoştinţa credincioşilor hotărârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016 când aceşti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu şi ai Bisericii au fost canonizaţi. Canonizarea înseamnă că o persoană cu viaţă sfântă, care a mărturisit dreapta credinţă, este dată drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizării înseamnă aducere acestui act la cunoştinţa publicului întreg.”, a declarat acesta.

”Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie şi înţelepciune, bun dascăl şi părinte duhovnicesc, mare ctitor şi păstor neobosit al obştii creştine, foarte atent la problemele sociale şi economice ale ţării. El a rămas în conştiinţa urmaşilor ca un îndrumător spiritual, cultural şi social al credincioşilor încredinţaţi lui spre păstorire”, a spus Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, potrivit basilica.ro.

sursa: basilica.ro
PUBLICITATE