Creșterea salariilor, promisă de PSD, în Educație și Sănătate a fost amânată

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum. De la 1 ianuarie 2018, creșterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Potrivit variantei inițiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Am avut patru variante pe care le-am discutat de dimineață (marți — n.r.). Este vorba de varianta finală acum asupra căreia am convenit cu secretarii de stat inițial de la MFP și acum telefonic chiar și cu domnul ministru de Finanțe, în care ar urma să facem majorări salariale la absolut toți bugetarii cu 25% creșteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie (2018 — n.r.), o majorare de încă 20% pentru educație, care, cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creștere de 50%, deci exact cum am promis, și de asemenea, cu grila până în 2022, pentru medici și asistente tot de la 1 martie. Practic, aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie”, a afirmat ministrul Muncii, la Parlament. – notează Agerpres

Lia Olguța Vasilescu a adăugat că anvelopa salarială pentru 2018 va fi de 75 de miliarde de lei, față de 68 de miliarde cât este prevăzut pentru anul în curs.

Potrivit Olgutei Vasilescu, „finantele nu vor spune ca au bani”, acesta fiind rolul ministrului de finante sa spuna ca nu sunt bani.
“Nu este vorba de nicio rezerva din partea Finantelor de sustenabilitate. Ne-au comunicat cat e anvelopa pe care o au pregatita pentru anul acesta, au mancat cateva categorii de bugetari carora li s-au facut deja cresteri. Atunci a trebuit sa ne reorganizam un pic si sa nu mai intram cu sanatatea si educatia de la 1 ianuarie, ci de la 1 martie„, a mai spus ministrul Muncii.

Marți după-amiază deputații din Comisia de muncă urmează să dea un raport asupra legii salarizării personalului bugetar.

Potrivit ministrului Muncii, legea va trebui adoptată miercuri de Camera Deputaților, care este și for decizional în acest caz.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modificările aduse Legii salarizării, în condițiile în care ministrul Muncii a anunțat o decalare a calendarului majorărilor salariale. În replică, profesorii amenință cu noi proteste, potrivit Digi24

PUBLICITATE