Prefectul judeţului Niculina Dobrilă a condus, ieri 29 iulie, şedinţa lunară a Colegiului prefectural care a avut pe agendă următoarele teme de discuţie: analiza activităților desfășurate și a rezultatelor obținute în perioada septembrie 2015-iunie 2016 pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar; munca nedeclarată – consecinţe economice şi sociale.
„În legătură cu primul punct de pe ordinea de zi – chiar dacă suntem în vacanța de vară a elevilor, am propus dezbaterea în colegiu a acestei teme motivat de faptul că este un domeniu important în care mereu mai este ceva de făcut și doresc să-l avem în atenție toți cei responsabili – pentru a pregăti cât mai bine începerea noului an școlar și din acest punct de vedere. Totodată, cu puțin timp în urmă, în baza unei dispoziţii de secretar de stat, Instituția Prefectului sintetizând informaţiile transmise de instituţiile cu responsabilităţi în domeniul siguranţei în şcoli – Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Şcolar – a elaborat și transmis MAI o analiză privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute în perioada septembrie 2015 – iunie 2016 pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar” a precizat în deschiderea şedinţei, prefectul Niculina Dobrilă.
La nivelul Judeţului Neamţ funcţionează un număr de 358 unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 83 în mediul urban şi 275 în mediul rural. Din totalul de 358 unităţi de învăţământ preuniversitar 69 sunt asigurate cu pază (44 în urban și 25 în rural), din care 47 sunt asigurate cu personal de pază proprie ( 33 în urban şi 14 în rural ), 10 prin societăţi specializate de pază (3 urban, 7 rural) şi 12 cu pază mixtă ( 8 urban şi 4 în rural). Dispun de mijloace electronice de supraveghere video 181 unităţi şcolare (63 în mediul urban și 118 în mediul rural) iar 103 de unităţi de învăţământ nu au asigurată nicio formă de pază.
În vederea cunoaşterii situaţiei operative din zona unităţilor de învăţământ, poliţiei naţionale i-au fost repartizate 318 din unităţile de învățământ, 16 jandarmeriei și 24 poliției locale.
Instituţiile responsabile în domeniu – Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, autorităţile administraţiei publice locale din judeţ – au realizat 45 de acţiuni menite să asigure protecţia unităţilor de învăţământ, siguranţei elevilor şi a personalului didactic în şcoală şi în preajma acesteia, să eficientizeze activitatea de combatere a violenţelor şi a altor fapte antisociale comise în mediul şcolar şi să prevină încălcarea regulilor şi normelor de conduită în şcoală şi în spaţiul public.
În ceea ce priveşte munca nedeclarată, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a informat membrii Colegiului prefectural că, această formă de muncă se întâlneşte în judeţul Neamţ, în procent mai ridicat, în construcţii, prestări servicii, comerţul organizat şi neorganizat, în agricultură , exploatări forestiere şi în legătură cu munca zilierilor.
În semestrul I 2016 ITM a efectuat 1030 acţiuni de control în urma cărora s-au identificat persoane care lucrau fără forme legale, în procent de 0,22% din totalul salariaţilor controlaţi (în scădere faţă de anul precedent). S-au aplicat angajatorilor 49 de amenzi contravenţionale iar pentru 3 angajatori s-au făcut propuneri de urmărire penală.
“Munca nedeclarată are efecte negative, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială. Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial” a informat inspectorul şef al ITM.