Creștere alarmantă a numărului persoanelor cu handicap în Neamț

Conform ultimelor date centralizate de DGASPC Neamț, numărul persoanelor cu dizabilități în județul Neamț a crescut, atingând un total de 20,474 persoane la data de 31 martie 2024, dintre care 600 sunt instituționalizate.

Neamț se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a numărului de persoane cu dizabilități, conform datelor centralizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. La data de 31 martie 2024, numărul acestora a ajuns la 20.474, cu 600 de persoane instituționalizate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Creșterea numărului de persoane cu dizabilități este resimțită și de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Neamț. În primul trimestru al anului 2024, acest serviciu a primit aproximativ 1.800 de dosare pentru evaluare, cu 200 mai multe decât în aceeași perioadă a anului anterior. Dintre acestea, 1.603 persoane au fost evaluate, iar 553 dintre evaluări au fost realizate la domiciliu.

Pe lângă creșterea numărului de evaluări, au fost emise 1.560 de certificate de încadrare în grad de handicap în primele trei luni ale anului 2024, cu 300 mai multe decât în perioada similară a anului 2023. Dintre aceste certificate, peste 500 reprezentau cazuri nou-intrate în evidență.

În plus, s-a observat și o creștere semnificativă a numărului de contestații ale încadrării în grad de handicap, cu 149 de contestații înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024, aproape dublu față de anul anterior. Creșterea numărului de contestații este atribuită simplificării procedurii de contestare, care permite acum contestațiile atât în instanță, cât și la Comisia Superioară din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Mai jos, comunicatul DGASPC Neamț:

Crește numărul persoanelor cu handicap în Neamț

Numărul persoanelor cu dizabilități din județ este în creștere, datele statistice centralizate de DGASPC Neamț arătând că la 31 martie 2024 erau în evidențe 20.474 de persoane cu dizabilități dintre care 600 erau instituționalizate. Creșterea numărului de persoane cu dizabilități este resimțită și de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Neamț care, pe parcursul trimestrului I al acestui an, a primit în vederea evaluării aproximativ 1.800 de dosare, cu 200 mai multe decât în aceeași perioadă a anului anterior. Au fost evaluate în total 1.603 persoane, dintre care 553 la domiciliu.  De asemenea, în primele 3 luni din 2024, au fost emise 1560 de certificate de încadrare în grad de handicap, cu 300 mai multe decât în același interval de timp din 2023. Peste 500 dintre certificatele emise au reprezentat cazuri nou-intrate în evidență, restul fiind reevaluări. 

În perioada ianuarie-martie 2024 s-au înregistrat și 149 de contestații ale încadrării în grad de handicap, aproape dublu comparativ cu anul anterior. Creșterea este justificată de simplificarea procedurii de contestare. Anul trecut, persoanele nemulțumite de gradul de handicap, aveau posibilitatea contestării doar în instanță. În mai 2023 modul de contestare a fost schimbat, dând posibilitatea persoanelor nemulțumite să conteste atât în instanță cât și la Comisia Superioară din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Astfel, contestațiile se depun la DGASPC care le trimite ulterior spre analiză Comisiei Superioare. 

Persoanele cu dizabilități beneficiază de o serie de prestații și facilități, după cum urmează: 

Persoanele adulte cu handicap GRAV:

  • indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 463 lei – (începând cu 01.03.2024);
  • buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 199 lei –  (începând cu 01.03.2024);
  • indemnizaţie de însotitor în cuantum de 2086 lei (începând cu 01.01.2024) sau angajare asistent personal (pentru persoanele încadrate cu deficiență „GRAV – CU ASISTENT PERSONAL”);
  • gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 24 călătorii pe an calendaristic sau decont carburant în cuantum de 1500 lei 
  • gratuitate pe toate liniile cu transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă;

Persoanele adulte cu handicap ACCENTUAT:

  • indemnizaţie lunară, indiferent de venituri,  în cuantum de 350 lei –  (începând cu 01.03.2024);
  • buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 146 lei –  (începând cu 01.03.2024);
  • gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic sau decont carburant în cuantum de 750 lei;
  • gratuitate pe toate liniile cu transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă

Persoanele adulte cu handicap MEDIU:

  • buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 80 lei – (începând cu 01.03.2024).

Alte facilități:

Beneficiază de facilități de transport și următoarele persoane:

  • însoțitorii adulților cu handicap auditiv și mintal accentuat, în prezența acestora, pe baza anchetei sociale;
  • asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav;
  • asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora, la cerere mai pot beneficia de:

  • card-legitimaţie pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate. 
  • card european pentru dizabilitate – document care dă dreptul persoanelor cu dizabilități la acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber, în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.
  • disability card – document care dă dreptul persoanelor cu dizabilități la acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber, în limita locurilor disponibile, în România
  • scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale în baza rovinietei
  • credite cu dobânda suportată din bugetul de stat 
PUBLICITATE