Crește numărul urșilor în apropierea zonelor montane și turistice

Salvamont Neamț avertizează despre prezența tot mai mare a urșilor în apropierea zonelor montane și turistice, recomandând respectarea unor reguli esențiale pentru siguranța oamenilor. Urșii, aflați în căutare de hrană după hibernare, pot deveni agresivi.

Pentru a preveni întâlnirile nedorite și potențial periculoase cu aceste animale sălbatice, Salvamont Neamț a stabilit un set de reguli de siguranță. Printre acestea, se numără recomandarea de a nu circula decât în grup și a evita deplasările după lăsarea întunericului, menținerea pe potecile turistice și drumurile publice, interdicția de a interacționa cu animalele, inclusiv de a le hrăni sau a încerca să le filmeze sau fotografiaze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De asemenea, este crucial să nu se lase descuiate ușile locuințelor și anexelor gospodărești pe timp de noapte, să se evite parcarea mașinilor în afara zonelor permise și să nu se lase alimente sau produse zaharoase în vehicule. În cazul observării unui urs în apropiere sau în incinta gospodăriei, cetățenii sunt îndemnați să sune imediat la 112.

Mai jos, mesajul Salvamont Neamț:

Deoarece in ultimele zile s-a semnalat prezenta unui numar din ce in ce mai mare a exemplarelor de urs, atat in proximitatea zonelor montane de intravilan cat si a potecilor turistice, in vederea prevenirii unor situatii periculoase va rugam sa respectati urmatoarele reguli
– Nu circulati decat in grup si niciodata dupa lasarea intunericului
– Nu parasiti potecile tuistice si /sau drumurile publice de comunicatie
– Nu interactionati cu animalele , nu le hraniti si nu va apropiati pentru a le filma sau fotografia
– Nu lasati descuiate pe timpul noptii usile caselor si a exploatatiilor gospodaresti ( grajduri , saivane depozite de furaje)
– Nu parcati masinile decat in zone permise si nu lasati alimente sau produse zaharoase( dulciuri) in incinta autovehiculului.
– Sunati imediat la 112 daca observati prezenta unui urs in preajma sau in incinta gospodariei .
ATENTIE ! In aceasta perioada ursii iesiti din hibernare sunt flamanzi si pozibilitatile de procurare a hranei foarte redusa ceea ce creste agresivitatea animaleleor.
PUBLICITATE