COVID în Neamț: 600 decese de la începutul pandemiei. Situația noilor cazuri și focarelor (23 aprilie)

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 18.056 cazuri COVID-19. 11.950 persoane au fost înregistrate ca vindecate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost raportate 600 decese – 251 femei și 349 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități – obezitatea, diabetul zaharat și bolile cardio-vasculare fiind preponderente.

Au fost testate 55.261 persoane, fiind lucrate în total 132.605 teste.

Localitățile cu cele mai multe infectări confirmate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 253 cazuri și Roman cu 107 cazuri. În ultimele 7 zile au fost confirmate COVID 319 de persoane.

În prezent în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț,sunt internate 261 de persoane confirmate covid-19, din care în secția ATI 12.

97 au formă severă de boală și 12 sunt în stare critică. 47 de persoane sunt internate în Secția Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

În secția ATI a Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate, 2 persoane confirmate covid-19. În Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț sunt internate 2 persoane.

În perioada 15 – 23 aprilie au fost depistate și anchetate 5 focare de familie, focare de eveniment și de colectivitate și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare.

Au fost infectați membrii ai 36 de familii.

Reamintim faptul că anchetele epidemiologice permit identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact apropiat cu un bolnav covid, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate.

Este foarte important ca în cadrul anchetei epidemiologice să fie comunicate reprezentantului Direcției de Sănătate Publică, toate informațiile solicitate și orice altă informație relevantă legată de situația în care se află bolnavul și contacții.

În cazul în care în perioada de izolare sau caantină stare de sănătate se agravează sau apar simptome specifice covid 19, trebuie sunat la 112!

Până la 23 aprilie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 17.794 decizii de carantinare și 11.988 decizii de izolare.

A fost efectuată analiza riscului răspândirii virusului SARS-CoV-2 în comuna Dobreni și a fost carantinată comunitatea din comuna, pe o perioadă de 14 zile.

Reamintim persoanelor depistate la testarea RT-PCR sau prin utilizarea testelor antigenice rapide cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 să contacteze și să informeze medicul de familie despre starea lor de sănătate inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze.

Medicul de familie va evalua pacientul telefonic, acesta fiind încadrat în 3 categorii clinice:

  • Pacienţi asimptomatici sau cu simptome uşoare, care nu necesită internare și se pot izola la domiciliu sau la altă locaţie. În cazul izolării la domiciliu sau în locaţia declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate.
    Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au 0 0,5 1 1,5 2 2,5 10.apr 11.apr 12.apr 13.apr 14.apr 15.apr 16.apr 17.apr 18.apr 19.apr 20.apr 21.apr 22.apr 23.apr incidenta 3 încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv sunt declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control și îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
  • Pacienţi simptomatici cu factori de risc care la recomandarea medicului de familie, la solicitarea şi cu acordul lor, vor fi transportaţi prin intermediul SAJ la spital, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, şi, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic.
    Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).
  • Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe care vor fi internaţi, cu acordul lor, în spital, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Este foarte important ca persoanele simptomatice cu factori de risc sau cu forme medii sau severe să fie evaluate în cadrul unei unități spitalicești.

PUBLICITATE