Coronavirus: Ministrul de interne: Noi măsuri în România!

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut, astăzi, primele declarații după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă seară că de luni în România va fi instituită stare de urgență.

„Așa cum ați aflat, președintele României a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență pe teritoriul întregii țări. Este o măsură pe care multe țări europene afectate de noul coronavirus au luat-o în interesul cetățenilor. Începând de aseară, cu o echipă formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor am lucrat non-stop pentru a transmite astăzi, domnului prim-ministru, spre aprobare, nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului președinte în vederea emiterii decretului. Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Este spre binele nostru, al tuturor. Vreau să fac apel la calm și solidaritate. Este momentul să fim uniți, toleranți și să ajutăm fiecare după puteri. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul coronavirus. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dumneavoastră, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate” – a spus ministrul Vela.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Principalele recomandări transmise de ministrul de Interne, Marcel Vela:

  • vă rog să evitați deplasările care nu sunt necesare
  • limitați contactul cu alte persoane
  • informați-vă doar din surse oficiale
  • susțineți eforturile autorităților
  • situația este sub control, pentru că am luat măsuri din timp

Ieri în Comitetul de Situații Speciale de Urgență a fost aprobat un plan pentru stabilirea unor criterii:

  • Am făcut recomandări pentru echipele de intervenție (utilități) care merg la persoane aflate în izolare astfel încât să fie protejați
  • Ministrul de Interne a clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat:
    – persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat
    – persoana care a avut contact fizic direct cu un caz confirmat (de exemplu, o strângere de mână neurmată de igiena mâinilor)
    – persoana care a avut contact direct, neprotejat, cu secreții infecțioase ale unui pacient infectat (exemplu, în timpul tusei sau atingerea unei batiste)
    – persoana care a avut contact fața în față cu un caz confirmat sau care s-a aflat în aceeași încăpere, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute
    – o persoană care acordă îngrijire unui pacient confirmat, fără portul corect al echipamentului de protecție.
  • O altă decizie luată, ieri, a vizat limitarea unor lucruri:
    – Se extinde izolarea la domiciliu pentru toți cei sosiți din țările cu cel puțin 500 de cazuri cu coronavirus, începând de astăzi de la ora 21:00.
    – Obligația ITM-urilor de a verifica modul de implementare a deciziei privind decalarea programului de lucru.
    – Se suspendă până pe 31 martie organizarea târgurilor de mașini

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat că va decreta stare de urgență de luni. (vezi articolul AICI)

PUBLICITATE