Copiii centrelor de plasament din Neamț gazde pentru elevi din Franța


Francezi OzanaCopiii din centrele de plasament Elena Doamna Piatra Neamț și Ozana Tîrgu Neamț au fost săptămâna aceasta gazde pentru un grup de elevi din Franța care au dorit să-i cunoască. Vizita a fost posibilă datorită Asociației Piatra Neamț-Roanne, o mai veche prietenă a copiilor instituiționalizați, care de-a lungul timpului le-a oferit acestora daruri, excursii sau sprijin de orice natură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De această dată, a fost vorba despre un schimb de experiență între copii și o modalitate de a cunoaște serviciile sociale acordate în România. Grupul francez a fost format din 17 elevi cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani care studiază la un liceu cu profil de asistență socială și două cadre didactice. Aceștia au ajuns în România la sfârșitul săptămânii trecute iar luni au mers în vizită la Complexul de Servicii Elena Doamna. Vizita francezi Ozana1Acolo au fost întâmpinați de directorii DGASPC Neamț, Cristina Păvăluță și Dan Marian Lospa care le-au explicat felul în care funcționează instituția precum și care sunt serviciile acordate beneficiarilor. După-amiază grupul din Franța a vizitat Școala Sanitara post-liceală Piatra Neamț iar marți au mers în vizită la Tîrgu Neamț, la CS Ozana. Copiii instituționalizați s-au pregătit să fie gazde ospitaliere cu plăcinte tradiționale moldovenești, prăjituri de casă și multă veselie. Adolescenții francezi au fost cuceriți de bunătăți dar și de farmecul copiilor din centru, vizita terminându-se cu lacrimi și cu promisiuni ferme de a păstra legătura.

Vizita Elena D-na 1Grupul de elevi din Hexagon va mai rămâne în Neamț până vineri, urmând să viziteze mai multe centre de medicale și sociale. „Asociația Piatra Neamț-Roanne este un partener de nădejde al copiilor din centrele de plasament, fiind frecvent alături de ei prin tot felul de activități. Iată că acum a devenit intermediara unei relații de prietenie între ei și elevii francezi iar această interacțiune a fost benefică ambelor părți. Ne bucurăm că tinerii francezi care se pregătesc pentru o carieră în asistență socială au considerat că serviciile oferite de noi pot deveni modele de bună practică “, a declarat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

PUBLICITATE