Controalele în centrele de bătrâni continuă. Au fost verificate 20 de locații

Prefectul județului Neamț, Adrian Niță, a anunțat că acțiunile de control în centrele rezidențiale din județ au continuat și ieri, 13 iulie. Au fost verificate un număr de 20 de locații.

Rezultatul acestor inspecții a scos la iveală nereguli și au fost aplicate 26 de avertismente și o amendă în valoare de 10.000 de lei.

În plus, au fost finalizate documentele de control pentru alte centre private verificate anterior, fiind aplicate 2 avertismente și 2 amenzi în valoare de 70.000 de lei.

Mai jos, comunicatul Prefecturii Neamț:

Ieri, 13 iulie, au continuat acțiunile celor 3 echipe mixte angrenate în misiunea de control a centrelor rezidențiale pentru persoane adulte și a complexelor rezidențiale pentru copii, din județul Neamț, toate finanțate din fonduri publice. Astfel, au fost controlate un număr de 20 de locații, care deserveau un număr de 198 de beneficiari.

Urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 26 de avertismente și o amendă în valoare de 10.000 lei.
De asemenea s-au finalizat documente de control pentru alte centre private verificate în zilele anterioare raportării, aplicandu-se 2 avertismente și 2 amenzi în cuantum de 70.000 lei.

Instituțiile cu atribuții de control au centralizat următoarele sancțiuni:

  • ISU Neamț – 14 avertismente și 1 amendă ( 50.000 lei)
  • ITM Neamț – 2 avertismente și 1 amendă (20.000 lei)
  • OPC – 2 avertismente și 1 amendă (10.000 lei)
  • DSP Neamț – 4 avertismente
  • IPJ Neamț – 3 avertismente
  • DSVSA Neamț -2 avertisment
  • AJPIS Neamț – 1 avertisment

În ceea ce privește persoanele vârstnice relocate ieri de la centrul din Pangarati la Centrul social Pietricica, menționăm că, urmare a vizitei întreprinse astăzi de către reprezentanții DSP Neamț, aceștia au fost evaluați de către un medic psihiatru din cadrul SJU Piatra Neamț.

Specialiștii au luat decizia ca 8 persoane să fie transportate la unitatea sanitară în vederea evaluării clinice.
Dintre aceștia  5 au diabet zaharat, unul este purtător de sondă post intervenție chirurgicală, unul are escare care necesită tratament imediat și unul are patologie cardiacă. Pentru doi dintre aceștia s-a propus monitorizare psihiatrică în spital.

La momentul evaluării parte dintre asistați nu aveau administrată terapia de bază, iar la patru dintre beneficiari lipseau documentele medicale. Beneficiara internată în Secția Paliatie a SJU Piatra Neamț a fost evaluată ieri în UPU și are o stare generala bună în contextul virstei și afecțiunilor cronice.

În Centrul rezidențial „Pietricica” din Piatra Neamț au rămas 3 persoane, din care 2 cu afecțiuni cronice, sub supravegherea personalului centrului.

În dimineața aceasta am mers în control la două locații care erau suspecte că ar desfășura activități de furnizare a serviciilor sociale în mod clandestin, doar una dintre ele confirmându-se.

Din datele deținute la nivelul IPJ Neamț a rezultat că un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice din municipiul Piatra Neamț, închis la începutul anului 2023 de către inspectorii AJPIS Neamț, a fost relocat pe raza comunei Dumbrava Roșie, fără a deține forme legale.
Echipa mixtă de verificare s-a deplasat astăzi în locația respectivă, fără a fi identificată vreo persoană. S-a procedat la întocmirea unui dosar penal pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și exercitare fără drept a unei activități.

Pe parcursul verificărilor, administratorul entității a recunoscut ca a avut 4 persoane vârstnice în îngrijire, dar aceștia au fost preluați de către aparținători.
Se continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și pentru identificarea beneficiarilor și aparținătorilor.

Misiunea de control va continua și în acest weekend până la finalizarea verificării tuturor centrelor.

PUBLICITATE